Kurz eura mírně klesl vůči dolaru kvůli obavám o finance Řecka

23.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. března (ČTK) - Kurz eura mírně klesl vůči dolaru. Trh se obává, že představitelé eurozóny na summitu tento týden nepředloží balík pomoci Řecku. Nejistotu vyvolává schopnost Řecka zajistit si finanční podporu, aby byl stát schopen splácet dluhy. To prospívá dolaru, který slouží jako jistější investice v nejistých časech.

Kurz eura oslabil o 0,1 procenta na 1,3544 USD. Během dne klesl až na 1,3477 USD a v pondělí se snížil na 1,3461 USD, nejníže za tři týdny. Euro oslabilo i vůči švýcarskému franku, a to o 0,3 procenta na 1,4301 eura za frank.

Obchodníci říkají, že tlak na euro před summitem přetrvá. Lídři Evropské unie se sejdou ve čtvrtek a v pátek. Spekuluje se, zda představitelé regionu zadluženému státu pomůžou, případně jak. Kancléřka Angela Merkelová přitom uvedla, že žádné rozhodnutí o Řecku na summitu nepadne. Německo se proti pomoci staví do opozice.

Neschopnost najít pro Řecko rychlé řešení spolu se slabým růstem eurozóny asi nedovolí Evropské centrální bance zvýšit letos úrokové sazby. Tím se prodejní tlak na euro ještě posiluje, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK