VERZE 2-Skupina akcionářů firmy Orco žádá ochod managementu

25.03.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Skupina akcionářů žádá valnou hromadu, která odvolá...

...vedení

* Ke sdružení patří firma Millenius s podílem 7,74 pct akcií

* Předsedou představenstva se má stát Jean-Pierre Mattei

* Akcie rostou o více než 8 procent

(přidává podrobnosti, citát, reakci trhu)

PRAHA, 25.března (Reuters) - Management realitní firmy Orco Property Group <ORCO.PA> <ORCOsp.PR> čelí novému pokusu o své sesazení, když skupina akcionářů s podílem přes 10 procent žádá mimořádnou valnou hromadu a chce jmenovat nové vedení.

Orco nebylo schopno splácet své závazky prodejem dokončených staveb a nezískalo financování na nové či rozpracované projekty poté, co finanční krize v uplynulých dvou letech zmrazila realitní trh ve střední Evropě.

Developer se proto loni v březnu uchýlil pod ochranu před věřiteli, kterou pařížský soud před dvěma týdny prodloužil do 25.června.

Sdružení menšinových vlastníků oznámilo ve čtvrteční zprávě, že se pokusí sesadit současný management Orka včetně zakladatele a generálního ředitele Jeana-Francoise Otta, neboť se dosud nedokázal dohodnout na restrukturalizaci dluhu s držiteli obligací.

"Ztratili jsme důvěru v osobu generálního ředitele. Ani po uplynutí roční lhůty, po kterou se Orco nacházelo v ochraně před věřiteli, se mu nepodařilo snížit obrovské dluhy, čímž likviduje naděje na zpětné oživení společnosti," uvádí zpráva.

Mezi skupinu rebelujících akcionářů patří také firma Millenius Investment, jež minulý týden navýšila svůj podíl na 7,74 procenta, dodal mluvčí sdružení.

Menšinoví akcionáři navrhují, aby se novým šéfem firmy Orco stal Jean-Pierre Mattei, realitní developer a bývalý prezident obchodního soudu v Paříži.

"Prvořadým cílem nového představenstva bude snížit zadlužení nejméně o 25 procent, což považujeme za podmínku nutnou k přežití společnosti," dodává zpráva.

Zakladatel a šéf společnosti Jean-Francois Ott již v minulém roce odvrátil pokusy o odvolání, když se skupině menšinových akcionářů SOS Orco nepodařilo shromáždit dostatečný počet hlasů.

Akcie Orka ve čtvrtek dopoledne vyskočily o více než 8 procent. V 10:35 se titul obchodoval za 206 korun, proti středě silnější o 5,1 procenta, zatímco pražský index PX <.PX> přidával 0,53 procenta.

"Jakýkoli podíl, který může ovlivnit dění, respektive může znamenat, že někdo má eminentní zájem o převzetí společnosti, vždycky trh nějakým způsobem nabudí," řekl analytik Igor Müller z Wood & Company.

"Co společnost potřebuje nejvíc, je nový kapitál a ten tam může přijít jen tehdy, pokud si někdo koupí větší podíl akcií... a bude se snažit zajistit financování."

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK