Soud bude řešit, zda musely Lesy ČR vyhlašovat výběrová řízení

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. března (ČTK) - Krajský soud v Brně bude znovu řešit, zda měly Lesy ČR v minulosti povinnost postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek u výběru firem pro pěstební a těžební práce. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i krajský soud v Brně dospěly k závěru, že Lesy ČR pochybily, když zakázky nezadávaly ve veřejném výběrovém řízení. Nejvyšší správní soud (NSS) ale nyní vyhověl kasační stížnosti Lesů Hluboká nad Vltavou a rozsudek KS Brno z loňského února zrušil.

Rozsudek nyní zveřejnil NSS ve své elektronické databázi. Odůvodnění rozhodnutí ale zatím nezveřejnil, a není tak známo, proč rozsudek brněnského soudu zrušil.

Lesy České republiky spravují zhruba polovinu lesů v zemi, a hospodaří tak s mnohamiliardovým majetkem. Firma se už několik let potýká s problémy kolem výběru lesnických firem. Původně je nevybírala v řádných tendrech, jak to podnikům v majetku státu ukládá zákon. Měla dokonce posvěcení ÚOHS. Úřad ale na začátku roku 2006 po konzultaci s Evropskou komisí své stanovisko změnil, a právě to je jádrem současných sporů.

Obrat v právním názoru antimonopolního úřadu byl i jedním z pilířů žaloby Lesů Hluboká nad Vltavou, které novým způsobem výběru firem přes veřejné výběrové řízení o zakázky přišly. Zakázka se týkala pěstebních a těžebních činností v lokalitě Stříbrné Hutě. Úřad podle dřívějších vyjádření firmy změnu svého rozhodnutí nedostatečně obhájil.

Zakázky Lesů ČR se po novém přístupu ÚOHS staly jedním z hlavních témat pro dvě znepřátelené skupiny lesnických firem. Jedna z nich pracovala ve státních lesích do doby vypisování tendrů, druhá to v té době kritizovala. Navzájem na sebe podaly řadu žalob a kvůli mnoha verdiktům žalovaly také ÚOHS.

Krajský soud v Brně řešil ještě jeden obdobný případ, žalobu na ÚOHS k tomuto soudu podaly společnosti Opavská lesní, Lesy Beskydy, Lesostavby Frýdek-Místek, Agroforest, Lesní společnost Plasy a opět Lesy Hluboká nad Vltavou. Také v tomto případě krajský soud dal za pravdu ÚOHS, že Lesy ČR byly povinny postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Také proti tomuto rozhodnutí podaly firmy kasační stížnost, o níž ale NSS zatím nerozhodl.

Potíže s výběrovými řízeními Lesů ČR nekončí. ÚOHS na začátku března pozastavil nový obří tendr státního podniku Lesy ČR na prodej dřeva a lesní práce na roky 2011 až 2020 v hodnotě asi 16 miliard korun. Důvodem jsou kritéria, jimiž chtěly Lesy ČR zúžit počet uchazečů o zakázku. Tendr kritizují a jeho změnu či zastavení žádají lesnické organizace, některé politické strany a ekologové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK