Firma Lama začala u Břeclavi zkušebně těžit plyn z nových ložisek

25.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Břeclav 25. března (ČTK) - Skupina Lama začala těžit zemní plyn z nově objevených ložisek u Břeclavi. Pod zemí by mohly být stovky milionů metrů krychlových plynu, těžit by mohla asi 25 let. ČTK to dnes řekl mluvčí skupiny prodávající plyn pod značkou Levnyplyn.cz Andrej Čírtek. Zároveň otevřela nový plynovod, kterým je plyn dodáván do přenosové sítě JMP Net, a pracuje na vybudování nového plynového podzemního zásobníku.

"Celkové náklady do začátku těžby včetně geologických průzkumů, průzkumných vrtů a výstavby plynovodu převýšily sto milionů korun," uvedl Čírtek. Zkušební těžba bude trvat několik měsíců a v jejím rámci se uskuteční například měření kapacity ložisek, které se nachází zhruba 800 metrů pod povrchem.

Firma počítá s těžbou do 200.000 metrů krychlových plynu za den, plynovod je stavěn až na kapacitu 600.000 metrů krychlových. Nový zásobník o kapacitě 100 milionů m3 by měl ležet v průzkumném území u Břeclavi, termín jeho dokončení je rok 2015.

Těžba z ložiska by podle firmy stačila například na dodávku tepla pro okres Břeclav nebo pro 20.000 průměrných domácností, které používají plyn na topení i ohřev vody a mají spotřebu 2500 metrů krychlových za rok. Skupina Lama nyní provozuje devět ropných a plynových vrtů v katastru Břeclavi.

Těžba z nového ložiska je podle firmy výnosná i pro Břeclav. Předpokládaný příjem do městské pokladny je asi 15 milionů korun za rok formou poplatků z vytěžených nerostných surovin podle platné legislativy. "Lama je pro Břeclav seriózní partner, který znamená významný přínos pro městskou pokladnu," uvedl v tiskové zprávě břeclavský starosta Dymo Piškula.

Společnost Lama podnikatele Petra Lamicha vstoupila na český trh se zemním plynem zhruba před čtyřmi lety. Firma tehdy začala po několika letech příprav těžit ropu a zemní plyn na jižní Moravě u Poštorné, poblíž konkurenční společnosti Moravské naftové doly. V roce 2007 objevila u Poštorné nové ropné ložisko.

Do skupiny Lama patří firma Lama Investments, která se specializuje na obchod se zemním plynem, a Česká naftařská společnost. Ta se zaměřuje na vlastní těžbu a výstavbu těžební infrastruktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK