V British Airways v noci na sobotu zřejmě začne další stávka

26.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. března (ČTK) - Část zaměstnanců vlajkové britské letecké společnosti British Airways chystá v noci na sobotu spuštění dalšího kola stávek. Palubní personál protestuje proti úsporným opatřením a propouštění, proti čemuž bojuje už několik měsíců. Na březen naplánoval dvě stávky, třídenní skončila v pondělí, v noci na sobotu začne druhá, čtyřdenní.

Management aerolinek před pár dny oznámil, že těm zaměstnancům, kteří se rozhodli s firmou bojovat, zruší některá privilegia. Vesměs mají ztratit výhody, které jsou velmi ceněné, například letenky zdarma nebo za velmi nízkou cenu. Tyto výhody zaměstnanci nemají ve smlouvě a jejich přiznání je plně na rozhodnutí zaměstnavatele, tvrdí firma.

Odboráři oznámení managementu okamžitě prezentovali jako snahu zastrašovat zaměstnance. Pokud se prý obě strany dohodnou, vedení firmy by tyto výhody mělo obnovit. Šéf aerolinek Willie Walsh je přitom obviňován z útoků na odbory a usiluje podle odborářů o rozbití jejich organizace. Walsh to odmítá.

První březnová stávka zaměstnanců palubního personálu British Airways se konala na přelomu minulého a tohoto týdne. Úsporná opatření, proti nimž zaměstnanci bojují, mají British Airways dostat z marasmu, do něhož podnik zavlekly dopady poklesu poptávky po letecké dopravě v důsledku hospodářské krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK