ABB uzavřela s českou firmou smlouvu na výrobu polovodičů

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Curych 29. března (ČTK) - Švýcarská strojírenská společnost ABB uzavřela s českou firmou Polovodiče, která je členem ČKD Group, smlouvu na výrobu polovodičů. Hodnotu transakce podniky nezveřejnily. Společně s aktivy pro výrobu polovodičů přejde do společnosti ABB přibližně 200 zaměstnanců. ABB o tom dnes informovala ČTK v tiskovém prohlášení.

Dodatečná výrobní kapacita pro výkonové polovodiče má společnosti ABB pomoci vyrovnat se s rostoucí poptávkou, kterou podle firmy přináší vyšší využívání obnovitelné energie a snaha o zvýšení energetické efektivnosti. Transakce ještě musí získat schválení regulačních orgánů.

Společnost Polovodiče vyrábí výkonové polovodiče od poloviny 50. let. Výkonové polovodiče jsou spínací zařízení, která řídí tok elektrické energie a převádějí elektřinu do potřebného vlnového tvaru a frekvence. Jsou základem mnoha technologií ABB jako například přenosové soustavy vysokého napětí se stejnosměrným proudem.

"Výkonové polovodiče mají ústřední význam pro rozvoj inteligentních sítí, v nichž se využití obnovitelné energie spojuje s lepším řízením toků energie v zájmu vyšší spolehlivosti a efektivnosti," uvedl Peter Leupp, vedoucí divize ABB Systémy pro energetiku. "Výroba společnosti Polovodiče posílí naše tržní postavení jako jednoho z předních výrobců výkonových polovodičů," dodal.

ABB vyrábí širokou škálu strojního zařízení, včetně vybavení pro elektrárny nebo pro těžební společnosti. Firma má kolem 120.000 zaměstnanců ve více než 100 zemích světa. V České republice působí v osmi lokalitách a zaměstnává více než 2700 lidí. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zvýšila firma čistý zisk na 540 milionů dolarů (zhruba 10,2 miliardy Kč) z předloňských srovnatelných 213 milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK