Pirátské šíření hudby ve Francii navzdory tvrdému zákonu roste

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. března (ČTK) - Přestože má Francie tvrdý zákon proti pirátskému stahování filmů, hudby a dalšího chráněného materiálu, určité formy těchto aktivit jsou ve Francii na vzestupu. Naznačila to nejnovější lokální studie. Podle ní se od schválení zákona míra tohoto nelegálního chování celkově zvýšila o tři procenta, napsala dnes BBC.

V říjnu minulého roku Francie schválila zákon, podle kterého se nenapravitelní piráti můžou ocitnout odstřihnuti od internetu. Studie ukázala, že jenom někteří Francouzi změnili své zvyky a začali stahovat hudbu a filmy z legálních zdrojů.

Francouzi, kteří soubory stažené z internetu sdílejí protiprávně, jsou teď varováni, aby s tím přestali. Pokud tak neučiní a výzvy ignorují, operátor je má na základě rozhodnutí poroty odstřihnout od sítě až na rok. Možností je i pokuta nebo vězení, ale úřady zákon ještě nevymáhají.

Studie sledovala přes 2000 internetových uživatelů v Bretani pod záštitou Renneské univerzity. Autoři studie došli k závěru, že mnozí lidé po schválení zákona změnili chování.

Zákon se ale vztahuje pouze na piráty navázané na systémy pro sdílení souborů. Studie ukázala, že se piráti přeorientovali na jiné hudební služby a možnosti stahování dat, na které se zákon nevztahuje.

Využívání služeb pro sdílení souborů z uživatele na jiného mezi dotázanými kleslo z říjnových 17,1 procenta na 14,6 procenta. Proti tomu ale využití stránek a služeb, na které se zákon nevztahuje, vzrostlo za stejnou dobu o 27 procent.

Služby stahování souborů jsou přímo napojené na policii, pokud využívají centralizované servery. Pro výměnu pirátského materiálu se ale snaží více využívat fiktivní servery a uzavřená fóra uživatelů.

Studie také ukázala, že velká většina uživatelů, 70 procent, se do pirátských praktik vůbec nepouští. Polovina těch, kteří si kupují materiál legálně, ale přiznává, že se jako piráti zachovali také, píše BBC.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK