Fronty se dnes na FÚ kvůli daňovým přiznáním tvořily ojediněle

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Situace na finančních úřadech po celém Česku se dnes obešla podle zjištění ČTK bez výraznějších problémů. Fronty se na finančních úřadech tvořily ojediněle a situace se lišila kraj od kraje. Například v Praze se fronty tvořily především u pokladem finančních úřadů, protože dnes bylo možné daně zaplatit včas již jen na právě tam.

Od listopadu loňského roku se totiž změnilo placení daní. Dnem splatnosti je nově den, kdy je částka připsána na účet finančního nebo celního úřadu. Je tak třeba počítat s časem, který potřebují peněžní ústavy pro převod peněžních prostředků, obvykle dva dny.

Například finanční úřady v Plzeňském kraji zvládly dnes situaci bez větších front. Lidé na přepážkách čekali nejvíce 20 minut. Nárazově se tvořily fronty i na úřadech v kraji Vysočina, v Brně, v Praze, Ostravě nebo na jihu Čech. "Fronty se tvoří jen nárazově, lidé jsou odbaveni do deseti minut," řekla například ČTK mluvčí Finančního ředitelství v Českých Budějovicích Jaroslava Musilová. Fronty na finančních úřadech si museli lidé vystát stejně jako loni v Ústeckém kraji.

Naopak příjem daňových přiznání bez front zvládaly úřady v Středočeském kraji. "Je to zatím všechno relativně v klidu, zažila jsem horší situace," řekla ČTK pracovnice finančního úřadu v Kolíně. Návaly lidí nenastaly ani v Mladé Boleslavi nebo Nymburku. Například v Nymburku lidé u podatelny čekali na odbavení maximálně dvě nebo tři minuty. Ve Vlašimi po 11:00 zely chodby finančního úřadu prázdnotou, nikdo nebyl ani u přepážky podatelny. I oslovení pracovníci finančních úřadů ve Zlínském kraji se shodli na tom, že letošní rok je oproti předcházejícím mnohem klidnější.

Dnes je poslední termín pro podání daňového přiznání daně z příjmu fyzických osob. Lidé, kteří využívají služeb daňového poradce, mají čas na podání přiznání až do konce června. Daňové přiznání je možné podat osobně na finančním úřadu, zaslat poštou nebo podat elektronicky přes internet do dnešní půlnoci.

Samotné úřady i letos prodloužily na konci března kvůli daňovým přiznáním provoz podatelen a pokladen. Od 22. do 31. března jsou úřady každý pracovní den otevřeny do 18:00. Nepodá-li člověk daňové přiznání včas, může mu finanční úřad zvýšit daň až o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK