Slovenská ČSOB se loni propadla do ztráty 15,1 milionu eur

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 31. března (ČTK) - Slovenská společnost Československá obchodní banka (ČSOB) se loni propadla do ztráty 15,1 milionu eur po zisku 28,5 milionu za rok předchozí. Výsledky ovlivnily zvýšené rizikové náklady v důsledku hospodářské krize, tvorba jednorázových rezerv a spojení s Istrobankou. Splynutí ústavů ale způsobilo, že se výsledky nedají meziročně zcela srovnávat, uvedla dnes dceřiná společnost belgické KBC a sestra ČSOB, která působí v České republice.

"Tvorba rezerv a opravných položek kvůli konzervativnímu přístupu banky a náklady na proces fúze výjimečně vedly k zápornému výsledku," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel a předseda představenstva slovenské ČSOB Daniel Kollár. "Jde však o jednorázový jev," dodal.

Provozní zisk slovenské ČSOB v minulém roce klesl meziročně zhruba o desetinu na 63,2 milionu eur. Čisté úrokové výnosy banky stouply o více než polovinu na 161,3 milionu eur.

Čisté výnosy z poplatků a provizí se snížily na 24 milionů eur z předloňských 26,5 milionu. Jejich pokles souvisel zejména se snížením poplatků za zahraniční platební styk po vstupu Slovenska do eurozóny a ztrátami z finančních operací po úbytku kurzových transakcí v důsledku zavedení eura.

Úvěry poskytnuté klientům ČSOB na konci minulého roku vzrostly meziročně o 47 procent na 2,8 miliardy eur. Úvěry obyvatelstvu tvořily asi dvě pětiny a dohromady za sloučené banky vzrostly téměř o 18 procent.

Vklady a úvěry přijaté od klientů ČSOB v závěru roku 2009 vzrostly na 3,4 miliardy eur, když na konci roku 2008 dosáhly 2,4 miliardy. Bilanční suma slovenské ČSOB se loni k 31. prosinci snížila na 5,2 miliardy eur z 6,6 miliardy z předchozího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK