Tvrdková:Vymahatelnost pohledávek dlužníků v ČR jednoznačně klesá

06.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Vymahatelnost pohledávek dlužníků v Česku klesá. Je to způsobeno jak zvýšením částky, která nesmí být dlužníku zabavena, tak tím, že v mnoha případech už u nich není “kde brát”. Celkový počet exekucí v roce 2010 bude zhruba srovnatelný s rokem 2009, tedy zhruba na úrovni tři čtvrtě milionu nově nařízených exekucí, řekla v rozhovoru pro ČTK prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková, která je ve funkci jeden rok.

Roční počet nově nařízených exekucí v ČR se podle ní začíná stabilizovat, jednociferný nárůst lze přičítat hospodářské krizi a snaze zejména obcí a měst intenzivněji vymáhat své pohledávky. Předběžná čísla o loňském 30procentním nárůstu soudních exekucí byla zkreslena balíkem 200.000 exekucí od Dopravního podniku hlavního města Prahy, který tím řešil své pohledávky vzniklé od roku 1998.

Očištěný počet exekucí činil v roce 2009 asi 600.000, což znamenalo meziroční nárůst o osm procent. "Máme signály, že menší část pohledávek (asi 150.000) bude tento věřitel vymáhat i v letošním roce, což se opět promítne do statistických ukazatelů za rok 2010," dodala Tvrdková.

Za poklesem vymahatelnosti pohledávek je podle ní to, že přibývá lidí, kteří mají na svých bedrech více exekucí (rekord je 82). Současně se ukazuje, že právě tito lidé se často snaží před svými závazky všemožně skrývat, což prý potvrzují i aktuální postřehy z konzulátů například ve Velké Británii. Řada lidí tam odchází proto, že doma mají neřešitelné dluhy. "Stále častěji se také setkáváme s dlužníky, kteří nedávno přišli nebo právě přicházejí o práci, nebo je jim sráženo méně z důvodu nižších mezd či chybějících zaměstnaneckých benefitů," podotkla Tvrdková.

Dlužníci jsou nejčastěji lidé ve věku od 20 do 35 let a důchodci, často lidé se základním vzděláním a nižším sociálním postavením. "Nějakou zásadní změnu v tomto smyslu neočekáváme," poznamenala Tvrdková. Mezi dlužníky jsou podle ní všechny věkové kategorie, exekutoři zaznamenali jak 11letou dlužnici, tak 89letou. Stále častěji se prý setkávají s fenoménem, který by se dal nazvat "dluží celá rodina".

Ministryně spravedlnosti jmenovala koncem března pět nových soudních exekutorů a k tomuto datu se tak počet exekutorů zvýšil na 125. Celkový počet exekutorských úřadů je dán rozhodnutím ministra spravedlnosti z roku 2005, podle kterého má být v Česku celkem 180 exekutorských úřadů. Asi 55 úřadů je tedy dosud neobsazeno. V minulých dnech ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo výběrové řízení na obsazení 52 exekutorských úřadů. "Nemyslím si však, že zvýšení počtu soudních exekutorů o téměř jednu polovinu v jediný okamžik je moudrým rozhodnutím," podotkla prezidentka komory.

Tvrdková míní, že pokud loňská novela exekučního řádu a občanského soudního řádu přinesla nějaké výhody, pak dlužníkům, ovšem na úkor jejich věřitelů za cenu zhoršení vymahatelnosti jejich pohledávek. Soudním exekutorům podle ní přinesla množství další práce bez nároku na jakoukoliv odměnu. Naplnění záměru nepřichází okamžitě, ačkoliv novela byla koncipována tak, aby exekuční řízení zrychlila. Pozvolnost naplnění novelizačního záměru se týká především technického vyřešení komunikace mezi exekutory a jednotlivými soudy, reagovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke.

Exekutoři volají po jednotném doručování písemností v soudním, správním i daňovém řízení, jakož i úpravě průkazného doručování mezi soukromými subjekty. Chtějí také preferovat povinnost elektronického doručování i pro občany. "Velmi by pomohla elektronická databáze adres datových schránek s fulltextovým vyhledáváním ze všech subjektů. Nynější systém fungování adresáře datových schránek je totiž naprosto neefektivní," uzavřela Tvrdková.

Filip Dušek vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK