CCB: Počet obchodních firem v ČR loni vzrostl o 17.500 na 343.718

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Počet společností s ručením omezeným, akciových, veřejně obchodních a komanditních společností a družstev se přes ekonomickou krizi zvýšil v roce 2009 o 17.500 firem na 343.718. Loni bylo v Česku založeno 22.566 nových obchodních společností, zaniklo jich 5088. Vyplývá to z analýzy databáze Cribis.cz, kterou zveřejnila společnost CCB - Czech Credit Bureau.

Nejvíce nových obchodních společností bylo v Praze nejen založeno, ale nejvíc jich zde i zaniklo. Velkou měrou se na tom ale podílel fakt, že jde o kraj s největším podílem všech registrovaných firem, kterých v něm sídlí okolo 38 procent. V Praze byl rovněž největší meziroční přírůstek celkového počtu společností. Ten zde v roce 2009 činil 7,1 procenta, uvedla vedoucí analytického oddělení CCB - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Vedle Prahy rostl celkový počet registrovaných firem s 5,9 procenta nejrychleji v Moravskoslezském kraji, třetí největší přírůstek zaznamenal s nárůstem 5,2 procenta Karlovarský kraj. Nejpomaleji naopak rostl celkový počet firem ve Zlínském kraji s nárůstem 2,6 procenta a v Libereckém kraji s nárůstem 2,9 procenta.

Statistiky ohledně vzniku a zániku firem se od žebříčku podle tempa růstu leckde lišily. Nejvíce v Jihomoravském kraji, kde sídlí 12 procent z celkového počtu registrovaných obchodních společností, vzniklo hned po Praze nejvíce nových firem. Celkově tam loni přibylo 4,2 procenta firem, což je až sedmý nejlepší výsledek. "Naopak u Karlovarského kraje, kde byl zaznamenán třetí nejrychlejší nárůst celkového počtu firem, jsme evidovali druhý nejmenší počet nově vzniklých obchodních společností,“ dodala Kameníčková.

U jednotlivých odvětví docházelo vedle meziročních přírůstků rovněž k úbytkům. Nejvyšší přírůstek celkově registrovaných obchodních společností vykázala v roce 2009 odvětví oprav a instalací strojů a zařízení (33 procent), výroba koksu a rafinovaných ropných produktů (24 procent) a činnosti v oblasti filmů, videozáznamů a televizních programů, pořizování zvukových nahrávek a hudební vydavatelská činnost (19 procent). Naopak nejvyšší úbytek společností zaznamenala odvětví výroby tabákových výrobků (meziroční úbytek o devět procent), těžby a úpravy černého a hnědého uhlí a ústavní sociální péče (po sedmi procentech).

Vůbec nejvíce nově založených obchodních společností bylo v odvětví činnosti v oblasti nemovitostí, které se na celkovém počtu vzniklých firem podílelo 26 procenty. Pětinu tvořily obchodní společností v odvětví velkoobchodu, kromě motorových vozidel. Jeho podíl na celkovém počtu zaniklých firem byl však ještě vyšší (22 procent) než v případě vzniklých firem. Druhý nejvyšší podíl zaniklých firem mělo odvětví maloobchodu, kromě motorových vozidel, kde zaniklo 15 procent z celkového počtu všech zaniklých firem. Jde současně o odvětví, ve kterém mezi lety 2008 a 2009 zaniklo dvakrát tolik firem, než jich nově vzniklo.

Nejčastějším důvodem zániku obchodní společnosti v roce 2009 bylo zrušení právnické osoby s likvidací. Tato forma zániku, při které se majetek společnosti rozdělí mezi věřitele, pokud uplatní své pohledávky, a zbývající část mezi vlastníky, se na celkovém počtu zaniklých obchodních společností podílela 60 procenty. O rok dříve to bylo 59 procent.

Druhou formou v pořadí z hlediska četnosti výskytu bylo zrušení obchodní společnosti bez likvidace a bez nástupců. Tato forma zániku se na celkovém počtu podílela 27 procenty, v roce 2008 to bylo 25 procent. Hlavním důvodem, proč zde nedošlo k likvidaci, byl nedostatek majetku v zanikající firmě. Ke zrušení obchodní společnosti bez likvidace s jedním nebo více nástupci, kdy jde o rozdělení společnosti, její fúzi nebo převod majetku na společníka, došlo v roce 2009 ve 13 procentech případů. O rok dříve to bylo 15 procent.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CCB zajišťuje i technický servis. Vedle toho poskytuje CCB i řadu dalších služeb, a to jak finančnímu sektoru, tak i například podnikatelům nebo veřejné správě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK