Čína vyzývá šperkaře, aby přestali používat karcinogenní kadmium

07.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 7. dubna (ČTK) - Čína vyzvala své šperkařské firmy, aby přestaly používat kadmium, protože vysoká množství karcinogenního kovu se objevila v USA v dětské bižuterii z Číny. Dohled nad bezpečností zboží v několika čínských městech šperkaře varoval, že dá jejich firmy zavřít, pokud se v jejich zboží kadmium najde.

Nikdo ze zastižených úředníků ale neuvedl, jestli kadmium objevily i čínské orgány ani to, zda už daly úřady nějaké firmy zavřít. Obavu z kadmia vyvolaly testy, které počátkem roku dala udělat agentura AP. Ze 103 kusů levné dětské bižuterie z Číny bylo ve 12 předmětech kadmia více než deset procent hmotnosti. Dva z testovaných produktů už dala americká komise pro bezpečnost spotřebního zboží stáhnout z prodeje.

Nejvyšší čínský dozor nad bezpečností zboží varoval před kadmiem v lednu a vyzval regionální úřady, aby kadmium zakázaly. Za poslední dva měsíce se varování šperkařů před používáním kadmia objevilo nejméně v deseti městech nebo provinciích. Místní úřady je zveřejnily na internetu, s agenturou AP ale nikdo z těchto úřadů nechtěl mluvit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK