Semilská textilka Hybler propouští většinu pracovníků

09.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Semily 9. dubna (ČTK) - Semilská textilní společnost Hybler oznámila úřadu práce hromadné propouštění. Výpověď by mělo dostat zhruba 70 pracovníků úpravny v Jablonci nad Jizerou a asi 30 lidí v Semilech, to je většina pracovníků výrobních podniků. ČTK o tom dnes informoval ředitel Úřadu práce v Semilech Jan Rychlík. Ve firmě podle něj zůstane jen několik desítek lidí, kteří zajišťují hlavně obchod. Už před rokem firma uzavřela vlastní tkalcovnu a režné zboží od té doby nakupuje.

Hromadné propouštění dnes ČTK potvrdil generální ředitel Vít Prášil. "Neznamená to ukončení činnosti firmy Hybler textil, naše společnost bude využívat k úpravě svých výrobků závod sesterské společnosti Seba T," sdělil dnes ČTK Prášil. To by podle něj mělo přinést výrazné zefektivnění výroby pro obě firmy. Důvodem tohoto rozhodnutí je především modernější technologie Seby. Stroje doplní technika z úpravny Hybler tak, aby závod Seby v Plavech stačil kapacitně a byl schopen upravit i požadovaný sortiment textilií.

Uzavřením úpravny pokračuje restrukturalizace textilní výroby, kterou Hybler zahájil už před několika lety. Donutil ho k tomu tlak levného asijského zboží. Naplánované kroky ještě urychlila hospodářská krize, kvůli které ubylo textilních zakázek. K rozhodnutí uzavřít úpravnu v Jablonci přispěla podle Prášila i nepřiměřeně vysoká pokuta, kterou letos firmě uložila Česká inspekce životního prostředí. Za znečištění ovzduší v Jablonci spalováním levnějšího mazutu s vysokým obsahem síry musí Hybler zaplatit 1,5 milionu korun, hrozila mu sankce až dvacetimilionová.

"Pro propuštěné pracovníky, většinou ženy, bude velmi obtížné najít nové uplatnění," řekl ČTK Rychlík. Přestože nezaměstnanost na Semilsku v březnu klesla, a s 10,3 procenta je v kraji nejnižší, situace na trhu práce není dobrá. "Pro lidi, kteří celý život pracují v textilním průmyslu, je nabídka nového uplatnění minimální," poznamenal ředitel úřadu. Na konci března evidoval Úřad práce v Semilech přes 4000 nezaměstnaných, pro které měl jen 111 volných míst, na každé připadalo téměř 37 uchazečů.

Hybler textil se specializuje na výrobu lůžkovin, dětských plen, potiskovaných tkanin, ručníků a netkaného textilu. Je součástí skupiny Hybler Group, která vznikla v 90. letech minulého století při privatizaci bavlnářského podniku Kolora. Tehdy zaměstnával podnik kolem 1100 lidí, koncem 90. let ale prošel restrukturalizací a soustředil výrobu do velkých závodů v Semilech, Jablonci nad Jizerou, Železného Brodu a Přepeří u Turnova a počet zaměstnanců se postupně snižoval. V současné době má už podnik výrobní závody jen v Jablonci a Semilech a ty chce uzavřít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK