MZe: Produkce vína loni vzrostla na rekordních 840.000 hl

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Tuzemští vinaři vyrobili v uplynulé sezoně rekordních 840.000 hektolitrů vína, o 20.000 více než o rok dříve, vyplývá ze situační zprávy ministerstva zemědělství. Z celkové produkce připadlo 530.00 hektolitrů na bílé a 310.000 hl na červené víno. Vzhledem k nižší sklizni hroznů v roce 2009 očekává ministerstvo v aktuálním vinařském roce třetinový pokles výroby vína.

Podle Antonína Králíčka z MZe je růst produkce způsoben tím, že začaly optimálně plodit vinice vysázené před vstupem země do EU. Zatímco v roce 2000 zaujímaly plodné vinice plochu 11.317 hektarů, nyní jejich rozloha díky podpoře státu přesahuje 16.000 hektarů.

Ministerstvo odhaduje, že roční spotřeba vína loni vzrostla na 19,1 litru na osobu. V budoucnu lze prý očekávat její další růst, stejně tak konzumace stolních hroznů. Spotřeba vína v ČR roste dlouhodobě. Ještě v roce 1993 činila jen 12 litrů. Přesto Česko nadále zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů na osobu a rok.

Vývoz vín vzrostl meziročně o 36 procent na 209.000 hl za půl miliardy korun. Dovoz vín do ČR se zvýšil oproti vinařskému roku 2007/2008 o třetinu na celkových 2,04 milionu hektolitrů vína v ceně přesahující pět miliard korun.

Podle odborníků se kvalita tuzemských vín v posledních letech výrazně zvýšila a dále roste. Mezinárodních kvalit dlouhodobě dosahují zejména moravská bílá vína. Velký potenciál vidí vinaři v růžových vínech, pro jejichž produkci jsou prý v zemi výborné podmínky a jejich výroba rok od roku roste.

V roce 2009 vinaři sklidili 68.737 tun hroznů při průměrném hektarovém výnosu 4,27 tuny, v roce 2008 přitom přesáhla sklizeň 98.000 tun, průměrný výnos byl tehdy vyšší než šest tun na hektar.

Loňská sklizeň byla nižší přesto, že příchod jara byl loni o týden dřívější než činí dlouhodobý průměr. "Ranější rašení a kvetení zpomalila perioda vlhkého počasí, která v řadě lokalit způsobila sprchnutí květenství, což způsobilo výraznou redukci sklizně," stojí ve zprávě MZe. Mnoho vinic pak poškodily letní lokální bouřky a krupobití. Nejvíce jimi byly poškozeny vinice na Znojemsku, 25 hektarů vinic zde bylo zničeno úplně.

Přestože sklizeň má být nižší, kvalita vyrobených vín bude podle producentů nadprůměrná. Teplotně nadprůměrný srpen a září totiž zapříčinily vysokou cukernatost hroznů, důležitý předpoklad pro kvalitní produkci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK