Rodinu v domku ve Strašicích trápily bludné proudy, řekl odborník

14.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Strašice (Rokycansko) 14. dubna (ČTK) - Všechny záhadné jevy v domku ve Strašicích nezpůsobil jen syn rodiny, který v něm žije. Výboje, vypadávání jističů, praskání žárovek i vyhoření zásuvek zapříčinila bludná energie zavlečená až ze železničního koridoru u Rokycan. Tvrdí to studie, kterou dnes společnosti ČEZ Distribuce předal odborný pracovník ČVUT Ivan Cimbolinec. ČTK o tom informoval mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka.

Domek na okraji vojenského výcvikového prostoru Brdy zaujal loni na podzim údajně záhadnými jevy. V prosinci policie informovala, že některé způsobil člověk. Konkrétně se přiznal syn rodiny, jež dům obývá. Odborníci ale i přesto trvali na tom, že rozhodně nemohl způsobit všechny. "Technici ČEZ Distribuce, zaměstnanci firmy Elektro Zajíček i zástupci města byli svědky toho, kdy bez zjevné příčiny k jevům docházelo," uvedl Sobotka.

ČEZ proto pozval odborníka z ČVUT, aby zjistil, zda v jeho síti nedochází k nějakým dosud nepoznaným poruchám. "Postupně jsme vylučovali všechny vlivy, ale chtěli jsme příčinu znát přesně, abychom se při případném opakovaném výskytu takových jevů mohli o něco opřít," uvedl vedoucí útvaru Poskytování sítí ČEZ Distribuce Richard Ceplecha.

Odborník ČVUT dospěl k závěru, že jde o bludné proudy. "Brzy jsem poznal, že příčinou budou velké motory. Po vyloučení pohonů ve vodárně jsem se dostal až k výstavbě železničního koridoru v prostorách nedaleko nádraží v Rokycanech," uvedl Cimbolinec. Při spatření montážního vlaku si prý uvědomil, že zdrojem rušivé energie může být jiskření v motorech starších typů lokomotiv. Strašice leží přes deset kilometrů od rokycanského nádraží.

V místě výstavby koridoru se nachází vodovodní rozvody, které se náhodou staly zároveň vlnovodem. Došlo k tomu navíc v době, kdy byl podkriticky nízký stav podzemních vod. Další podmínkou jevů bylo to, že výkopy při výstavbě kanalizace odkryly potrubí a také to, že domek má jiný způsob uzemnění než okolní zástavba. Až zpětně se zjistilo, že s jevy ve Strašicích souvisí i selhání dvou železničních kabelů a nevysvětlené rušení televize a rozhlasu v blízkosti drážní napájecí stanice Mýto. "Výsledky studie sedí perfektně na harmonogram prací na koridoru," dodal Cimbolinec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK