Pracovníci belgické továrny Opelu stávkují, chtějí vyšší odstupné

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Antverpy 20. dubna (ČTK) - Zaměstnanci továrny německé automobilky Opel v belgických Antverpách dnes přerušili práci na protest proti plánům na uzavření závodu. Podle odborového svazu CSC považují zaměstnanci nabízené odstupné v hodnotě až 144.000 eur (zhruba 3,6 milionu Kč) na osobu za příliš nízké, napsala agentura DPA.

Vedení podniku se v pondělí v zásadě dohodlo s odbory na sociálních podmínkách ukončení výroby v továrně, dohoda však ještě vyžaduje souhlas zaměstnanců. Opel se hodlá z Belgie stáhnout nejpozději do konce letošního roku. Továrna v Antverpách zaměstnává zhruba 2600 lidí. Opel plánuje pro továrnu ještě do konce září hledat nového investora. Pokud se neobjeví žádný zájemce, bude závod do konce roku uzavřen.

Závodní rada si postěžovala na "cíleně mylné informace" ze strany vedení podniku, které vyvolaly dojem, že s uzavřením továrny souhlasí všechny strany a že toto uzavření je definitivní věc. "Existuje shoda ohledně podmínek předčasných odchodů do důchodu, ale rozpor ohledně výše odstupného. Sociální plán ještě není úplně dojednán," píše se ve stanovisku evropského fóra zaměstnanců Opelu.

Záměr uzavřít v rámci restrukturalizace Opelu antverpskou továrnu ohlásila americká mateřská společnost General Motors již v lednu. GM původně hodlala prodat divizi Opel kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama. Restrukturalizace povede k zániku celkem 8300 pracovních míst, v Evropě Opel zaměstnává téměř 50.000 lidí.

pmh dvd

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK