Apple zvýšil čtvrtletní zisk o 90 procent

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 21. dubna (ČTK) - Americký výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple ve druhém finančním čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o 90 procent na 3,1 miliardy dolarů (58 miliard Kč). Oznámila to v noci na dnešek firma. Dodala, že více než zdvojnásobila prodej mobilních telefonů iPhone na rekordních 8,75 milionu. Výsledky překonaly očekávání analytiků a akcie společnosti se vyšplhaly na nové historické maximum.

Celkové tržby se ve čtvrtletí končícím v březnu zvýšily o 49 procent na 13,5 miliardy dolarů. Telefony iPhone se na celkových tržbách podílí zhruba 40 procenty. Analytik Gene Munster ze společnosti Piper Jaffray byl podle agentury AP prudkým růstem prodeje těchto telefonů ohromen. "Popírá to gravitační zákon," prohlásil. Dodal, že takovýto růst je u přístroje starého tři roky nevídaný.

Společnost Apple výrazně zvýšila rovněž prodej počítačů Macintosh, a to o 33 procent na 2,94 milionu kusů. Prodej hudebních přehrávačů iPod sice klesl o procento na 10,89 milionu kusů, ale podle agentury Reuters překonal očekávání analytiků. Čtvrtletní výsledky ještě nezahrnují nový tablet iPad, který začala firma prodávat teprve v dubnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK