Automobilka GM splatila půjčky od vlád v USA a Kanadě

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 21. dubna (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors splatila půjčky v hodnotě 8,1 miliardy dolarů (přes 150 miliard Kč), které získala od vlád ve Spojených státech a Kanadě. Oznámil to v noci na dnešek generální ředitel společnosti Ed Whitacre.

Automobilka GM obdržela od americké vlády státní pomoc v celkové hodnotě 52 miliard dolarů. Půjčky tvořily z této částky pouze 6,7 miliardy dolarů, za zbývající peníze získala vláda podíl v podniku. Kanada poskytla GM celkem 9,5 miliardy dolarů, z toho 1,4 miliardy ve formě půjček. Americká vláda nyní v GM vlastní 61 procent akcií a Kanada zhruba 12 procent akcií, napsala agentura AP.

Whitacre uvedl, že splacení půjček, které se v případě úvěrů od USA uskutečnilo s pětiletým předstihem, je známkou, že automobilka je na cestě ke snížení vládních podílů v podniku. GM plánuje redukci vládních podílů prostřednictvím veřejné nabídky akcií, která by se mohla uskutečnit již v letošním roce.

"Nikdo nebyl šťastný z toho, že GM potřebovala vládní úvěry, ani vláda, ani daňoví poplatníci a upřímně řečeno ani firma," uvedl Whitacre. "Věříme, že občanům USA a Kanady nejlépe poděkujeme tím, že zajistíme, aby jejich investice stále pracovaly a vyráběly kvalitní automobily s nízkou spotřebou," dodal.

GM v polovině loňského roku opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK