Výroba cementu v Česku v prvním čtvrtletí klesla o 28 procent

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Cementárny v Česku vyrobily za letošní první čtvrtletí 390.434 tun cementu, tedy o 28 procent méně než za stejné období před rokem. ČTK to dnes zjistila ze statistik Svazu výrobců cementu ČR. Předseda představenstva společnosti Českomoravský cement Jan Hrozek považuje za příčinu poklesu kombinaci hospodářské krize a nepříznivého počasí.

"Nižší poptávka po stavebních pracích, snížení dostupnosti bankovních úvěrů, opatrnost investorů ve všech sektorech stavebnictví spolu s extrémně nepříznivými klimatickými podmínkami paralyzovaly spotřebu cementu," řekl ČTK Hrozek. Tužší zima na začátku roku navíc podle něj zasáhla do povrchových zemních prací, ve kterých nachází cement uplatnění jako součást betonu.

Prodej cementu na tuzemském trhu se za první tři letošní měsíce meziročně snížil o 32 procent na 334.571 tun. Vývoz českých cementáren se od ledna do března ve srovnání s prvním čtvrtletím 2009 snížil o 35 procent na 47.203 tun cementu.

Další pokles výroby už ale letos cementáři neočekávají. "V roce 2010 bude minimálně v prvním pololetí výroba a prodej cementu stagnovat, ve druhé polovině roku předpokládáme stabilizaci. Věříme, že se velmi pozvolna začne projevovat posilování ekonomiky," soudí Hrozek. Růst spotřeby cementu bude podle něj závislý především na podpoře státu v oblasti legislativních opatření pro zkrácení přípravy projektů a systému financování státní infrastruktury.

Vývoj stavební výroby bude podle Hrozka ovlivněn také poptávkou na realitním trhu po bytových a komerčních nemovitostech. "Velký vliv na stavebnictví jako celek bude dostupnost financování, zvláště potom ochota finančních ústavů financovat projekty developerských společností. Infrastrukturní stavby budou přímo závislé na čerpání prostředků ze strukturální fondů Evropské unie," uvedl.

Cement je pro stavbaře jedním z klíčových stavebních materiálů. Mezi největší firmy, které v Česku tento stavební materiál vyrábějí, patří například Českomoravský cement, Holcim, Lafarge Cement nebo Cement Hranice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK