Hypoindex: Objem hypoték byl v březnu nejvyšší za devět měsíců

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Tuzemské hypoteční banky poskytly v březnu úvěry za 7,03 miliardy korun a po více než devíti měsících tak překonaly sedmimiliardovou hranici. V meziměsíčním srovnání to znamená nárůst o více než polovinu, meziročně byl objem hypoték o 6,4 procenta nižší. Vyplývá to ze dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.

"Snižování úrokových sazeb, ke kterému hypoteční banky přistoupily na začátku roku zabralo a hypoteční trh se dostal v uplynulém měsíci zhruba na úroveň loňského trhu," uvedl server Hypoindex.cz.

Průměrná sazba u březnových hypoték vzrostla o čtyři setiny procentního bodu na 5,41 procenta. „Mírné zvýšení úrokových sazeb je dáno především růstem hypotečních úvěrů na výstavbu, u kterých jsou hlavním kritériem výběru banky podmínky čerpání než celková nákladovost,“ uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Podíl hypoték na výstavbu v březnu vzrostl z 18 na 23 procent.

Největší zásluhu na nárůstu průměrných úrokových sazeb měly hypotéky s pětiletou fixací, u kterých sazby vzrostly meziměsíčně o pět setin procentního bodu na 5,38 procenta. Sazby u krátkodobých fixací v březnu vlivem zvýhodněných nabídek bank naopak klesly.

Největší zájem měli klienti stejně jako předchozích měsících o pětileté fixace. Celkově si tuto variantu zvolilo 2457 klientů, tedy více než 58 procent všech žadatelů o hypoteční úvěr. Menší zájem než obvykle byl o hypotéky s tříletou fixací, jejichž podíl klesl na 27,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK