Na silnicích v Libereckém kraji jsou po zimě škody za 207 mil.Kč

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 21. dubna (ČTK) - Zima napáchala na silnicích v Libereckém kraji škody za 207 milionů korun, na jejich opravy má ale kraj sotva čtvrtinu. Stát dal kraji na opravy škod 32 milionů korun, 6,5 milionu uvolní kraj z vlastního rozpočtu a dalších deset milionů korun přidá ze svého Krajská správa silnic Libereckého kraje. Další peníze bude kraj hledat v průběhu roku, doufá v lepší vývoj příjmů a také v evropské dotace. Novináře o tom dnes informoval hejtmanův náměstek pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

Liberecký kraj vlastní 2100 kilometrů krajských silnic nižších tříd, což představuje 86 procent komunikací na území kraje. Přes stamilionové investice je stále zhruba 40 procent z nich v nevyhovujícím či havarijním stavu. Na kompletní opravu zchátralých silnic a mostů by ale kraj potřeboval tři miliardy korun. Krajská správa silnic neudržuje v zimě pouze 85 kilometrů silnic, po nichž nejezdí veřejná doprava, vedle krajských komunikací udržuje také téměř 400 kilometrů komunikací prvních tříd pro ministerstvo dopravy.

V průměru stojí kraj zimní údržba silnic II. a III. tříd kolem 134 milionů korun ročně. Krajská správa silnic dostala ale loni na podzim za úkol snížit náklady na zimní údržbu, kraj totiž kvůli očekávaným nižším příjmům zkrátil letos příspěvek na správu a údržbu silnic o 11 procent na 272,8 milionu korun. Díky lepší organizaci práce se náklady na zimní údržbu podařilo snížit a podle Seppa by se měly pohybovat kolem 100 milionů korun. Předchozí zima stála kraj 138,065 milionu korun a v zimě 2005/2006 přišla údržba krajských komunikací na rekordních 167,51 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK