Citigroup: Eurozónu zachrání jen Spojené státy evropské

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. dubna (zpravodaj ČTK) - Americká finanční skupina Citigroup varovala své klienty před rozpadem eurozóny. Rozpadu zabrání prý jen vytvoření "Spojených států evropských". S odvoláním na agenturu Bloomberg o tom dnes informoval internetový server EUobserver. Evropskou jednotnou měnu podle největší finanční instituce světa prý neochrání ani případná záchrana Řecka, které se díky silnému zadlužení ocitlo těsně před bankrotem.

Odvrácení rozpadu prý může zabránit jen plná rozpočtová a politická integrace jednotlivých členských států. "Máme obavy, že bez připravenosti hlavních unijní zemí, zejména Německa, vydat se tímto směrem, bude euro jako jednotná a stále se rozšiřující měna zatraceno," uvádí Citigroup ve své analýze. Citigroup přitom není první světovou finanční "autoritou", která před rozpadem eurozóny, jejímž členem je i Slovensko, varovala. V únoru tak například učinil i kontroverzní investor a miliardář George Soros.

"Pomoc bude stačit Řecku, ale pořád zbývá ještě Španělsko, Itálie, Portugalsko a Irsko. Všechny země dohromady představují pro podobnou záchranu ze strany eurozóny příliš velké sousto. Se záchranou Řecka tak otazníky nad budoucností eura zdaleka nezmizí," řekl před časem deníku Financial Times. Podle něj je celá konstrukce evropské jednotné měny mylná, protože taková měna potřebuje nejen centrální banku, ale i ministerstvo financí, které euru chybí.

"Když je finanční systém na pokraji kolapsu, centrální banka může dodat potřebnou likviditu, ale jedině ministerstvo financí se může vypořádat s problémem platební neschopnosti," uvedl Soros. Podle něj toto mělo být tvůrcům eura jasné ještě před jeho vznikem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK