Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla o 0,6 procenta

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. dubna (ČTK) - Ruský hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí stoupl o 0,6 procenta proti předchozím třem měsícům. Oznámila to dnes ruská ministryně hospodářského rozvoje Elvira Nabiullinová. Dodala, že ekonomický růst bude pravděpodobně i nadále pokračovat navzdory křehké spotřebitelské a investiční poptávce.

V samotném březnu zrychlilo meziroční tempo hospodářského růstu na 4,9 procenta z únorových 3,9 procenta. "Ve druhém čtvrtletí očekáváme růst. Jsou tu známky oživení, ale je trochu brzy na to, abychom mluvili o stabilitě," uvedla ministryně. "Investiční a spotřebitelská poptávka ještě není stabilní," dodala.

V loňském roce se ruská ekonomika v důsledku světové hospodářské a finanční krize propadla o 7,9 procenta, tedy nejprudším tempem za 15 let. Nyní však pomalu oživuje, a to zejména díky exportu ropy a dalších komodit. Nejnovější údaje o maloobchodních tržbách a investicích navíc naznačují, že utrácet začínají také ruští spotřebitelé a podniky.

Světová banka minulý měsíc zlepšila odhad letošního růstu ruské ekonomiky na pět až 5,5 procenta z dříve předpokládaných 3,2 procenta. Upozornila však, že ukončování rozpočtových stimulačních opatření povede v příštím roce ke zpomalení hospodářské expanze.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK