Část odborářů Tesco Stores ČR přerušila kolektivní vyjednávání

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Jednání o nové kolektivní smlouvě v obchodním řetězci Tesco Stores ČR se komplikuje, jelikož část odborářů kolektivní vyjednávání přerušila. Zástupci Nezávislých odborů Tesco (NOT) vytýkají vedení společnosti, že dosud nepředložilo návrh textu nové kolektivní smlouvy, a nelíbí se jim ani chování tohoto obchodního řetězce vůči zaměstnancům a odborářům. Nynější kolektivní smlouva je platná do konce června. ČTK zjišťuje vyjádření společnosti Tesco Stores ČR, která patří mezi největší obchodní řetězce v Česku.

"Do akceptace rovného postavení jako sociálního partnera přerušujeme zahájené kolektivní vyjednávání a vyzýváme zaměstnavatele k možné dohodě o zvolení zprostředkovatele pro řešení sporu o uzavření kolektivní smlouvy," sdělilo ČTK vedení NOT. Ve společnosti Tesco Stores ČR funguje několik odborových organizací a právě NOT patří mezi ty radikálnější. Například loni na podzim vedení NOT kvůli změnám v systému odměňování a údajně nízkému počtu pracovníků v prodejnách obnovilo stávkovou pohotovost.

Odboráři z NOT tvrdí, že zatímco oni písemné návrhy kolektivní smlouvy předložili už 10. března, tak vedení obchodního řetězce Tesco Stores ČR tak stále neučinilo. "Liknavost, pohrdání českým zaměstnancem a diktátorský přístup společnosti Tesco, kdy vědomě porušuje základní práva nejen odborových organizací, ale i zaměstnanců, české právo i mezinárodní úmluvy, se již dávno stalo běžnou součástí této společnosti," uvedl NOT.

NOT požaduje například zvýšení mezd o čtyři procenta a omezení zaměstnávání agenturních pracovníků, které je prý v obchodním řetězci Tesco velmi rozšířené. Vedení Tesco Stores ČR na tyto návrhy podle odborářů odpovědělo až s několikaměsíčním zpožděním. "Cílem NOT je uzavření kolektivní smlouvy, která zajistí spravedlivé ohodnocení zaměstnanců, práci na plný úvazek, stabilizuje zaměstnanost u společnosti a zajistí dostatečné sociální plnění a kvalitní pracovní podmínky všem zaměstnancům," stojí v prohlášení NOT.

Společnost Tesco vstoupila na tuzemský trh v roce 1996 a nyní v Česku provozuje celkem 135 supermarketů, hypermarketů, samoobsluh a obchodních domů. Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků připadlo společnosti Tesco s odhadovanými tržbami 46,5 miliardy korun třetí místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK