Senátoři schválili novelu o pyrotechnice

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Senát dnes schválil novelu zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů, která mimo jiné stanoví podmínky pro volný pohyb pyrotechniky v Evropské unii. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Podnikatelé, kteří uvádějí na tuzemský trh pyrotechnické výrobky, by mohli podle ministerstva průmyslu a obchodu ušetřit na správních poplatcích díky novele až 1,2 milionu korun ročně.

Předloha zavádí do tuzemského právního řádu evropskou směrnici o uvádění pyrotechnických výrobků na trh. Řeší třeba i požadavky na bezpečnost, ověřování formou shody a dozor nad pyrotechnickými výrobky na trhu. Usnadní se dodávky českých výrobků do jiných členských států.

Začleněním směrnice se podle ministerstva průmyslu a obchodu oddělí systém uvádění pyrotechnických výrobků na trh od systému uvádění výbušnin. Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva bude mít novou oznamovací povinnost o kontrolovaných výrobcích představujících vážné riziko. Předloha rovněž upřesňuje prověrky střelných zbraní.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK