Senát schválil právo ERÚ výrazněji zlevňovat proud ze slunce

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Energetický regulační úřad bude moci v budoucnu měnit cenu elektřiny ze slunečních zdrojů meziročně o víc než pět procent. Umožní to novela zákona, kterou dnes senátoři schválili a odeslali prezidentovi. Zákon má pomoci zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky a žádostem o připojení do rozvodné sítě. Úřad bude moci nové pravidlo poprvé použít u zdrojů uvedených do provozu v příštím roce.

Úřad může nyní meziročně hýbat s výkupními cenami za elektřinu z obnovitelných zdrojů pro nová zařízení nejvýše o pět procent. Vláda navrhla, aby ERÚ mohl snižovat výkupní ceny i nad tuto hranici v případech, pokud by návratnost investice do takového zdroje byla kratší než 11 let. Sněmovna i Senát schválily návrh v původní vládní podobě, ačkoli třeba sněmovní hospodářský výbor navrhoval možnost zlevňovat proud až o čtvrtinu.

Stát podporuje fotovoltaiku tím, že stanovil vyšší výkupní ceny než z jiných zdrojů. Současně s tím nastal ale prudký pokles cen fotovoltaických zdrojů, což zvýšilo jejich atraktivitu pro investory. Rychlý nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů zároveň vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout.

Předseda ERÚ Josef Fiřt již dříve řekl, že novela žádným způsobem nerozšiřuje pravomoci úřadu."Je tím odstraněna jenom nemožnost reagovat na stav, který na trhu může nastat, jako tomu bylo u fotovoltaiky," uvedl.

Vystupující senátoři napříč stranami novelu podporovali a současný stav podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů kritizovali. "Včera bylo pozdě," prohlásil Tomáš Jirsa (ODS). "Podle mého názoru jde o velký tunel," tvrdí Vladimír Dryml (ČSSD). Senátor a starosta Božího Daru Jan Horník varoval, že u menšího hotelu se 40 lůžky by elektřina po dokončení všech plánovaných fotovoltaických zdrojů podražila o desítky tisíc korun. Jiří Čunek (KDU-ČSL) novelu také podpořil, upozornil však, že i ona obsahuje chyby. Podle něj například dává zvolená formulace Energetickému regulačnímu úřadu rozsáhlou moc určovat, jaká je návratnost investice do solárních panelů. Nicméně jak prohlásil, tento zákon by měl být mementem, "abychom už nikdy takové zákony nepřijímali".

Velmi energického odsouzení se podpoře elektřiny ze slunce dostalo od senátora ODS Jaroslava Kubery. Nejprve citoval zprávu z médií o skandálu ve Španělsku, kde provozovatelé solárních elektráren údajně vyráběli "sluneční" elektřinu i v noci, a to pomocí osvětlení poháněného dieselovými generátory.

Podle jeho slov jsou Španělé ve srovnání s Čechy "poněkud méně kreativní". "U nás by přece nikdo nenasvěcoval tu fotovoltaiku, to by byl blázen. Ten si vezme ten proud rovnou ze sítě a do té sítě ho zpátky dodá a shrábne ten rozdíl," řekl Kubera. Stejně podle něj postupují i provozovatelé větrných elektráren. "Protože lze lehce prokázat, že když vezmete proud ze sítě a roztočíte vrtuli a ten proud, co vyrobí vrtule, dodáte, tak je to stále ještě ziskové," prohlásil senátor.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK