Německá vláda potvrdila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. dubna (ČTK) - Německý hrubý domácí produkt by se měl v letošním roce zvýšit o 1,4 procenta. Předpověděla to dnes německá vláda. Potvrdila tak svoji lednovou prognózu. V příštím roce počítá vláda se zrychlením hospodářského růstu na 1,6 procenta.

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle uvedl, že omezení leteckého provozu kvůli popelu z islandské sopky bude mít na německou ekonomiku pouze omezený vliv, protože vzdušný prostor se již začíná znovu otevírat. Upozornil rovněž, že úvěrová rizika v Německu klesají.

Přední ekonomické instituty minulý týden zlepšily odhad letošního růstu německého hrubého domácího produktu na 1,5 procenta z 1,2 procenta předpokládaných v říjnu. Současně poukázaly na "pozoruhodnou sílu" německého trhu práce.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je mimo jiné závislá řada firem z České republiky. Německo se v polovině roku 2008 propadlo do hospodářské recese, v které setrvalo celý další rok. K růstu se ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Proces hospodářského oživení v Německu se však v závěru loňského roku zastavil. Hrubý domácí produkt nevykázal ve čtvrtém čtvrtletí žádnou změnu oproti předchozím třem měsícům, v nichž stoupl o 0,7 procenta.

pmh dvd

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK