Senát schválil odnímání nevyužívaných radiových kmitočtů

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Možnost odnímat nevyužívaných radiových kmitočtů přináší novela o elektronických komunikacích, kterou dnes schválil Senát. Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident, má také zrušit zákaz takzvaného křížového vlastnictví digitálního rozhlasového a televizního vysílání a umožnit odpojení telefonu, ze kterého by volající zneužíval a blokoval některou z tísňových linek.

Podle zkušeností provozovatelů tísňových linek je prý až 70 procent volání "zlomyslných". Zákon proto bude takovéto volání, za které hrozí až stotisícová pokuta, nově považovat za zneužívání sítě a služeb elektronických komunikací.

Novela má nově umožnit Českému telekomunikačnímu úřadu odnímat příděly hlavně nevyužívaných radiových kmitočtů, které blokují část radiového spektra. Stát tak nemůže zajistit efektivní využívání tohoto omezeného přírodního zdroje.

Dosavadní zákaz vlastnit nebo provozovat více než dvě sítě, který má novela zrušit, omezuje podle vlády volnou hospodářskou soutěž na trhu elektronických komunikací. Podnikatelům v elektronických komunikacích nyní zákon brání získat licenci pro provozování vysílání šířeného digitálně.

Další ze zhruba 150 změn sjednocuje financování univerzální služby, do které patří například veřejné telefonní automaty. Nově by měl stát garantovat úhradu ztráty za služby ve veřejném zájmu. Náklady ve výši 236 milionů korun ročně má uhradit ze svého ministerstvo práce a sociálních věcí, uvedl senátor ODS Jiří Nedoma. V poštovním zákoně by se měla objevit až půlmilionová sankce pro konkurenty České pošty za porušení poštovních pravidel. Podle platného zákona je totiž za toto porušování sankcionovat nelze, podotkl ministr.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má novelou získat právo zakročit proti provozovatelům televizního vysílání, kteří by nad rámec technického plánu přechodu šířili televizní vysílání na jednom území současně analogově i digitálně. Rada by měla právo analogové vysílání omezit.

Novela, pokud ji prezident podepíše, má vzhledem k termínu účinnosti začít platit od 1. června, nejpozději od 1. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK