Senát přijal návrh na snížení administrativní zátěže podnikatelů

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Senát souhlasí s návrhem vlády, který má snížit administrativní zátěž podnikatelů. Umožní jim například podnikat v bytě bez souhlasu vlastníka či zruší povinnost oznamovat přerušení činnosti. Novela by měla živnostníkům a podnikatelům ročně ušetřit asi 1,3 miliardy korun. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

Jednou ze změn, kterou vláda navrhla, je změna občanského zákoníku. Ujednání ve spotřebitelských smlouvách, která poškozují spotřebitele, by měla být nyní neplatná. Nově by také nemělo být přestupkem, pokud někdo provozuje živnost v bytě bez souhlasu jeho vlastníka.

Návrh zákona dále ruší například povinnost České obchodní inspekce kontrolovat dodržování hygienických předpisů v obchodech a restauracích, protože stejnou pravomoc vykonává již hygienická služba.

Změny by se měli dočkat i živnostníci. Ti by už nemuseli živnostenskému úřadu oznamovat přerušení své činnosti. Tuto povinnost v současnosti mají.

Předloha by rovněž měla dát obchodníkům větší volnost při označování zboží například názvem, rozměry nebo vahou. Zákon nově upravuje také definici spotřebitele tak, aby odpovídala současnému evropskému spotřebitelskému právu. Má být definován jako fyzická osoba jednající za účelem, který nesouvisí s jejím podnikáním nebo povoláním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK