Zisk Boeingu kvůli nižším dodávkám letadel klesl o 15 procent

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 21. dubna (ČTK) - Americkému výrobci komerčních letadel Boeing Co. klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 15 procent na 519 milionů USD (9,8 miliardy Kč). K poklesu přispěly nižší dodávky letadel. Uvedla to firma v dnešním prohlášení.

Příjmy společnosti, která je za firmou Airbus druhým největším výrobcem letadel na světě, klesly o 7,8 procenta na 15,2 miliardy USD. Dodávky komerčních letadel se snížily o 11 procent. Firma dodala, že hodnota nevyřízených objednávek na konci čtvrtletí činila 315 miliard USD.

Boeing rovněž zopakoval, že první dodávky svého letadla 787 Dreamliner plánuje na čtvrté čtvrtletí 2010. Projekt má proti původním plánům více než dvouleté zpoždění, napsala agentura Reuters.

Světová hospodářská krize přiměla velké množství leteckých přepravců přehodnotit požadavky na počet letadel v krátkém a středně dlouhém období. Většina z nich proto přestala loni objednávat nová letadla, případně zrušila již starší objednávky. Boeing podle svých internetových stránek získal od ledna do března 100 hrubých objednávek na nová letadla, konkurenční Airbus 60 objednávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK