MMF zvýšil odhad letošního růstu globální ekonomiky na 4,2 pct

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. dubna (ČTK) - Světová ekonomika v letošním roce poroste o 4,2 procenta a výrazně oživí z loňského propadu o 0,6 procenta, kdy klesla nejhlouběji od druhé světové války. Předpověděl to dnes Mezinárodní měnový fond ve své jarní verzi pololetní prognózy World Economic Outloook (WEO). Fond však upozornil, že oživení bude nestabilní a budou jej ohrožovat nová rizika, z nichž největší je prudký růst vládních dluhů.

Nový odhad MMF je mírně vyšší než dosavadní prognóza, která čekala letos růst 3,9 procenta. Pro příští rok odhaduje fond stejně jako v poslední verzi WEO růst globální ekonomiky zhruba stejným tempem 4,3 procenta.

"Výhled (ekonomické) aktivity zůstává neobvykle nejistý," uvedl fond s tím, že vzhledem k hrozbám je pravděpodobnější spíše horší výsledek. MMF konstatoval, že možnosti manévrování v ekonomické politice jsou v řadě vyspělých zemí vyčerpány nebo výrazně omezeny. To znamená, že tyto ekonomiky v případě nových otřesů nebudou mít schopnost se účinně bránit.

MMF předpovídá, že růst ve vyspělých zemích dosáhne letos 2,3 procenta a příští rok bude jen nepatrně vyšší. Právě vyspělé země jsou zatíženy vysokými dluhy, které nahromadily ve snaze chránit se před dopady finanční krize a hospodářské recese. Podle MMF by vyspělé země měly vzhledem ke slabosti ekonomiky ještě letos zavést většinu plánovaných stimulačních opatření a v roce 2011 by naopak již měly zahájit razantní ozdravování veřejných financí.

Rozvojové ekonomiky světa porostou mnohem rychlejšími tempy - o 6,3 procenta letos a 6,5 procenta napřesrok. Nejrychlejší expanzi zaznamená ve světě Čína, kde hrubý domácí produkt letos i příští rok vzroste o zhruba deset procent. Silný růst zažijí i další rozvojové mocnosti jako Brazílie a Indie.

Oživení ve vyspělém světě bude podle MMF nerovnoměrné a lépe zatím vykročily Spojené státy než Evropa a Japonsko. Zatímco od americké ekonomiky fond letos čeká růst o 3,1 procenta, u eurozóny předpokládá oživení jen o jedno procento a v Japonsku o 1,9 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK