CK: V zahraničí neplánovaně zůstávají už jen desítky rekreantů

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Českým cestovním kancelářím se po několikadenní letecké výluce podařilo dostat domů téměř všechny klienty, kteří neplánovaně zůstali v zahraničí. Ze zhruba 2500 lidí stále na návrat čekají už jen desítky z nich, vrátit by se měly dnes večer nebo ve čtvrtek. ČTK to dnes řekl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Cestovní kanceláře ale začínají řešit jiný problém. Řadu z nich stály neplánovaně prodloužené pobyty na jedné straně a neuskutečněné zájezdy na druhé straně miliony korun. "Samozřejmě to může být pro některé kanceláře velký problém, někoho to může ohrozit z hlediska cash flow," uvedl Papež.

Firmy totiž už zaplatily zálohy svým partnerům v zahraničí a nyní je nemusejí dostat zpět. Podle Papeže se sice většina zahraničních hoteliérů chová vstřícně, neplatí to ale stoprocentně.

Ještě dál jde analytik Jaromír Beránek, který soudí, že některé české cestovní kanceláře s menším kapitálem mohou být ohroženy na existenci. Analytik údajně už takové signály na trhu zaregistroval. "Vím minimálně o dvou, které nevylučují ukončení činnosti," řekl ČTK.

Evropská komise a Evropské spotřebitelské centrum (ESC) dnes vydaly zprávu o právech postižených klientů. Podle ESC musejí kanceláře bezodkladně vrátit všechny peníze za zájezdy, které se neuskutečnily.

To zcela platí v případech, kdy klient písemně nesouhlasil se zkrácením zájezdu. Pokud se rekreanti dohodli s cestovní kanceláří na uskutečnění zkráceného pobytu, musí mít dohoda písemnou formu, která upravuje platební podmínky individuálně. Podle ESC se rovněž musejí kanceláře postarat na vlastní náklady o klienty, kteří uvízli v zahraničí.

S posledním tvrzením však nesouhlasí Papež. "Nás zákon zavazuje se o ty klienty postarat, ale nezavazuje nás to za ně zaplatit. Jsou cestovní kanceláře, které to za ně zaplatily, a kanceláře, které to přenesly na klienty. Klienti neprotestovali a zaplatili to za sebe," uvedl Papež. Analytik Beránek se naopak přiklání k názoru ESC.

Soptění islandského vulkánu uzavřelo český vzdušný prostor v pátek, výluka trvala až do pondělí. Provoz na ruzyňském letišti se obnovuje postupně, do standardních kolejí by se měl dostat koncem týdne. Kromě cestovních kanceláří sčítají škody i čeští hoteliéři a další podnikatelé v příjezdové turistice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK