Cena ropy po zprávě o růstu zásob v USA klesla zpět k 83 dolarům

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne smazaly dočasné přírůstky získané díky rušení zákazů letů nad Evropou. Americká ropa po zprávě o nečekaném růstu amerických zásob ropy a paliv klesla zpět k 83 dolarům za barel.

Cena americké lehké ropy (WTI) v novém červnovém kontaktu vystoupila nejprve o necelý dolar na 84,64 dolaru, později však všechen zisk ztratila. V 17:20 SELČ byla WTI kolem 83,20 dolaru a proti úterku již ztrácela téměř 70 centů. Severomořská ropa Brent se po ztrátě počátečního přírůstku pohybovala bez větších změn kolem 84,80 dolaru za barel.

Ropu odpoledne srazily vládní údaje, podle nichž zásoby ropy v USA minulý týden stouply o 1,9 milionu barelů. Analytici přitom po úterní předběžné zprávě soukromé organizace API čekali mírný pokles zásob. Zásoby nafty, topného oleje a benzinu rostly mnohem více, než se čekalo.

"Jsou to překvapivě vysoké přírůstky v celém sektoru. Pro většinu obchodníků to byl rozhodně šok," řekl agentuře Reuters Mike Zarembski, analytik chicagské firmy Optionsxpress. Podle něj nadešla situace, kdy by mohli ropný trh ovládnout "medvědi" čili investoři, kteří sázejí na pokles cen.

Pod tlakem držel ceny ropy i silný dolar. Kurz eura dnes klesal pátý den za sebou v obavách z přetrvávající nejistoty kolem finanční pomoci Řecku.

V první polovině dne ropu podporovalo rušení zákazů letecké přepravy v evropském vzdušném prostoru. Ropa v minulých dnech kvůli zákazů letů v důsledku popelu z islandské sopky v ovzduší oslabovala, protože se prudce snížila poptávka leteckých společností po leteckém benzinu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:20 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 84,86 84,80 New York - Nymex WTI červen 83,19 83,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK