Senát schválil opatření proti podvodným katalogovým nabídkám

21.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Obrana proti podvodným nabídkám na zařazení jmen podnikatelů i firem do reklamních katalogů může být snazší. Senát dnes přijal poslaneckou novelu obchodního zákoníku, která tyto podvodné nabídky zahrnuje pod nekalou soutěž. Novela nyní čeká na podpis prezidenta republiky.

Jde o nabídky, které vypadají, jako kdyby byl zdarma, ve skutečnosti se za ně musí platit. Jejich autoři pak neváhají své peníze vymáhat.

Novelu obchodního zákoníku předložili ve sněmovně sociální demokraté. Podle nich jde o činnost, která se těžko prokazuje jako podvod podle trestního řádu. Stát podle nich svými zákony v současnosti podvodné katalogové společnosti chrání.

Mezi poškozenými jsou podle předkladatelů až stovky veřejných institucí, například policejní prezidium, některé okresní soudy a ministerstva nebo například Nejvyšší správní soud.

Spoluautor návrhu Pavel Němec poukazuje na to, že cena za zařazení do katalogu je zpravidla o něco nižší než obrana v občanskoprávním sporu. Výhodnější a levnější je podvodníkům zaplatit, jak podle něj učinilo i policejní prezidium.

Pro novelu obchodního zákoníku dnes v Senátu hlasovalo 58 přítomných senátorů napříč stranami. Proti nebyl nikdo, jen čtyři se zdrželi hlasování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK