Zisk kaváren Starbucks stoupl více než osminásobně

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 22. dubna (ČTK) - Americkému řetězci kaváren Starbucks Corp. prudce vyskočil ve druhém fiskálním čtvrtletí čistý zisk na 217,3 milionu USD (4,1 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 25 milionů USD. K vysokému růstu přispěly vyšší tržby a snížení výdajů. Společnost, která působí i v České republice, to uvedla v prohlášení v noci na dnešek.

Tržby za tři měsíce do 28. března stouply o devět procent na 2,53 miliardy USD. Firma zaznamenala růst zisku již čtvrté čtvrtletí za sebou a tržeb druhé čtvrtletí a překonala odhady analytiků. Tržby v kavárnách v USA otevřených nejméně rok se zvýšily o sedm procent.

Starbucks byl jedním z prvních významnějších amerických podniků, který pocítil negativní vliv ekonomické krize již koncem roku 2007. Firma proto loni přistoupila k masivní restrukturalizaci a rozhodla se uzavřít po celém světě zhruba 1000 kaváren, z toho téměř 800 v USA. Tyto kroky se jí vyplatily. V letošním fiskálním roce plánuje otevřít zhruba 100 nových kaváren v USA a 200 v zahraničí. V současnosti má více než 16.000 kaváren po celém světě.

Starbucks rovněž zvýšil odhad zisku na akcii na letošní rok na 1,19 až 1,22 dolaru z původních 1,05 až 1,08 dolaru. Analytici očekávají zisk 1,12 dolaru na akcii, napsala agentura AP.

Starbucks je největší řetězec s kavárnami na světě. Na počátku roku 2008 pronikl i do České republiky a svou první tuzemskou kavárnu otevřel na pražském Malostranském náměstí. Česko se tak stalo první zemí střední Evropy, kam se řetězec rozhodl vstoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK