Strojírenské firmy mají zakázky v Turecku a Indii za 11,3 mld. Kč

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 22. dubna (ČTK) - Firmy sdružené v Národním strojírenském klastru (NSK) získaly během prvního čtvrtletí zakázky v Turecku a Indii za celkem 11,3 miliardy korun. Budou se podílet například na výstavbě hnědouhelného dolu a navazující elektrárny v turecké Adularii. Další zakázky v energetice a strojírenství by mohly získat také v Číně, Argentině a Rusku. Novinářům to na dnešní strojírenské konferenci v Ostravě řekl prezident klastru a generální ředitel strojírenských VÍTKOVIC Jan Světlík.

Zařízení do budovaného tureckého dolu bude dodávat společnost Ferrit z Frýdlantu nad Ostravicí, která získala zakázku za 68 milionů eur (zhruba 1,7 miliardy korun). "Tureckému investorovi budeme dodávat zařízení pro dopravu materiálu i výztuže a kombajny pro samotnou těžbu uhlí. Zajistíme také elektrické vybavení dolu," řekl ČTK obchodní ředitel společnosti Petr Kovář.

Na hlubinný důl v Adularii bude navazovat hnědouhelná elektrárna, kterou postaví konsorcium společností VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a BTG z vítkovického holdingu. Podle Světlíka firmy postaví dva elektrárenské bloky, každý z nich o výkonu 145 megawattů. Výše zakázky činí 300 milionů eur (zhruba 7,6 miliardy korun). "Vyjednat se podařilo také několik zakázek v Indii jak v klasické energetice, tak v nukleáru," dodal Světlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK