Míra nezaměstnanosti v Polsku se vrátila pod 13 procent

23.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. dubna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Polsku v březnu klesla na 12,9 procenta z 13 procent v předchozím měsíci. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Dodal, že meziroční tempo růstu polských maloobchodních tržeb prudce zrychlilo na 8,7 procenta z únorových 0,1 procenta. Meziměsíčně tržby vyskočily dokonce o 21,9 procenta.

Údaje překonaly očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že míra nezaměstnanosti zůstane na 13 procentech a tržby se meziročně zvýší pouze o 4,1 procenta.

"Maloobchodní tržby jsou výrazně nad očekáváním. Oživení nastalo ve většině kategorií, obzvlášť viditelné však bylo u prodeje automobilů, nábytku, elektroniky i potravin," uvedl analytik Piotr Bielski ze společnosti Bank Zachodni WBK. Upozornil, že spotřebitelé v únoru odkládali větší nákupy kvůli nepříznivému počasí.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za současné hospodářské a finanční krize podařilo vyhnout ekonomické recesi. Tempo růstu polské ekonomiky nicméně v loňském roce prudce zpomalilo na 1,7 procenta z předloňských pěti procent.

Hlavní ekonom společnosti Millennium Bank Grzegorz Maliszewski uvedl, že dnešní údaje podporují očekávání, že hospodářský růst v prvním čtvrtletí zrychlí. "Předpokládáme, že ekonomika (v roce 2010) stoupne o 3,5 procenta," dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK