Škoda Transportation chce dodávat metro do pěti evropských měst

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 26. dubna (ČTK) - Plzeňská Škoda Transportation, významný středoevropský výrobce kolejové techniky, se bude ucházet o dodávku souprav vozů metra do velkých měst Evropy. Zúčastní se tendrů ve Varšavě, Sofii, Ankaře, Petrohradu a Kyjevě. Všechny by měly být vyhlášeny v příštích měsících, řekla dnes ČTK mluvčí Škody Holding Jolana Číhová.

"Máme informace o tom, že tam budou vyhlášena výběrová řízení. Určitě se tam přihlásíme," dodala. Aktuální je například kontrakt do polské metropole, který bude oznámen v nejbližších týdnech. Stavební práce na nových trasách metra už začaly.

Ani v jednom případě mluvčí neuvedla, o jak velký kontrakt jde, protože zatím nezná podmínky tendru. Plzeňské strojírny ani neví, kolik vozů si jednotlivá města objednají a v jakém horizontu.

Škoda Transportation podepsala už před 2,5 lety v Petrohradu kontrakt na dodávku hlavních částí 300 vozů metra za 4,5 miliardy korun. Dosud šlo o největší exportní kontrakt v této komoditě v historii firmy uzavřený s místním výrobcem Vagonmaš. "Dohodli jsme se na společném vývoji a výrobě nových moderních vlaků metra s asynchronním pohonem a moderním řízením," řekl tehdy šéf plzeňského podniku Tomáš Krsek. Společně vyvinuté a vyrobené vlaky, jejichž sériová výroba už začala, mají směřovat také do dalších měst Evropy a zemí bývalého Sovětského svazu. Škoda Transportation, významný evropský výrobce tramvají, lokomotiv, metra a příměstských vlakových jednotek dále dodal elektrickou výzbroj pro nové soupravy do Kazaně.

Do divize Transportation, jejíž loňské tržby se odhadují na 15 miliard korun, patří kromě plzeňské Škody Transportation také Škoda Vagonka, Pars nova Šumperk, MOVO Plzeň, plzeňský výrobce trolejbusů a trakčních pohonů Škoda Electric, vývojová základna a akreditovaná zkušebna VÚKV Praha a pražský výrobce výkonové elektroniky POLL. V Maďarsku je to firma GANZ-ŠKODA, producent pohonů a trolejbusů, a v ruském Novosibirsku výrobce motorů a pohonů Sibelektroprivod.

Václav Prokš jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK