Alcoa Fujikura, výrobce kabelových svazků, ve Stříbře končí

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stříbro (Tachovsko) 26. dubna (ČTK) - Výrobce kabelových svazků do automobilů AEES Stříbro (dříve Alcoa Fujikura Czech), který ještě před dvěma lety zaměstnával 2500 lidí, ukončil definitivně výrobu ve Stříbře. Desetihektarový areál se dvěma obřími halami opustí po 17 letech výroby koncem května. Jeho vlastník, realitní společnost Orco, se ho od loňska snaží prodat či pronajmout, ale zatím bez úspěchu. Výroba ze Stříbra už byla převedena do Rumunska, kde začala letos v březnu, řekl dnes zástupce AEES Rudolf Šimek.

"Nájemní smlouva trvá do 30. června. Máme tady ještě deset lidí, kteří se podílejí na přípravě areálu k předání. Naši lidé byli ještě v březnu 14 dní v Rumunsku, kde zaučovali místní," dodal. Do nového rumunského závodu u Aradu nešel z Česka žádný pracovník.

Alcoa během minulého roku propustila 1800 lidí, což byla nejvyšší redukce ve výrobním podniku v Plzeňském kraji za 15 let. Nezaměstnanost v oblasti se tak zvýšila na téměř 25 procent, dosud největší číslo v kraji. Díky novým investorům je nyní na 20 procentech.

Výroba svazků začala ve Stříbře v roce 1993 se stovkou lidí. Původně šlo o závod Škody Plzeň, který si poté pronajal Siemens a následně ho Škodovka prodala firmě Orco. Pak si ještě Alcoa pronajala jeden závod v Plzni a dohromady měla až 3200 zaměstnanců.

Orco nyní podle Šimka hledá kupce nebo nájemce areálu, devět kilometrů od dálnice. "Jeden vážný zájemce ho chtěl celý, ale souhlas nedalo zahraniční vedení. Máme teď tři investory, kteří chtějí na Tachovsko, snažíme se je tam dostat," řekl Milan Kratina z agentury CzechInvest, která pomáhá shánět nové podniky do problémové oblasti.

O převzetí areálu měla podle informací ČTK zájem místní firma Kermi, výrobce radiátorů. Švýcarský vlastník ale nakonec nákup a transfer výroby kvůli krizi odmítl. Zachovalý areál, který hlídá bezpečnostní agentura, je vhodný pro lehčí výrobu; v halách nejsou jeřáby.

Závod v Rumunsku nyní vlastní německá společnost Kromberg & Schubert, jeden z velkých hráčů v elektronice do automobilů. "Náš čtyřicetičlenný tým jim tam pomáhal s rozjezdem výroby svazků pro Škodu Fabia," dodal Šimek. Zhruba 40 lidí vývojového pracoviště v Plzni převzala německá společnost Kromberg & Schubert.

Alcoa loni prodala svou divizi kabelových svazků. Stříbrská firma se tak musela přejmenovat na AEES, protože Alcoa si nepřála, aby výrobky dále nesly její jméno. AEES, dříve Alcoa Electronic a Electric Solution, už byla založená firma, kterou zákazníci znali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK