Spor o MND končí, Komárkova KKCG požádala o ÚOHS o souhlas s fůzí

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. dubna (ČTK) - Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka zřejmě zcela ovládne Moravské naftové doly (MND). Požádala antimonopolní úřad o souhlas s převzetím společnosti Europgas a nadpolovičního podílu v MND, který kromě KKCG a Europgasu vlastní ještě Slovenský plynárenský průmysl. Pokud transakci úřad schválí, z největší těžařské firmy odejdou akcionáři z Německa a Slovenska, napsal dnes server Aktuálně.cz.

Spory o MND trvají už více než čtyři roky a doprovází je více než stovka soudních žalob. Dosud vlastní 41,18 procenta MND společnost Europgas, která patří rovným dílem KKCG a německé společnosti E.ON Ruhrgas. Zbývající 51,82 procenta vlastní společnost SPP Bohemia, která opět rovným dílem patří Europgasu a Slovenskému plynárenskému průmyslu.

KGCC chce podle oznámení doly úplně ovládnout. Od E.ON získá zbývající poloviční podíl v Europgasu, podíl ve společnost SPP Bohemia přenechá slovenskému partnerovi výměnou za akcie právě MND. Slovenský antimonopolní úřad už podle agentury Sita souhlasil s tím, aby Slovenský plynárenský průmysl získal od Komárků akcie firmy SPP Bohemia výměnou za akcie Moravských naftových dolů, píše Aktuálně. SPP Bohemia provozuje v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku jeden z největších zásobníků plynu v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK