Cena zlata roste, v eurech a francích vystoupala na rekordy

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Cena zlata dnes na trhu vzrostla na nejvyšší hodnotu za dva týdny, v eurech a švýcarských francích pak dokonce vystoupala na nový rekord. K vysokému růstu přispělo snížení ratingu Řecka a Portugalska agenturou Standard & Poor's, které posílilo mezi investory obavy o finanční zdraví obou zemí a jejich schopnost splácet své závazky.

V 17:25 SELČ zlato stouplo na 1161,95 dolaru za troyskou unci (31,10 gramu) z pondělních newyorských 1153,38 dolaru. Během dne vystoupalo až na 1163,75 USD. V eurech cena zlata stoupla na rekordních 874,70 eura a ve francích na 1254,87 CHF za unci.

Ratingová agentura S&P snížila hlavní ratingovou známku Portugalska na stupeň A-minus. Agentura má podle svého vyjádření obavy, zda bude Portugalsko schopno vypořádat se s vysokými dluhy, a proto rating srazila hned o dva stupně. Současně snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus. Rating je tak nyní ve spekulativním pásmu, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc.

"Zlato se v posledních týdnech vzpírá tradičnímu chování - silnější dolar, nižší cena zlata - což ukazuje na silnější vnímání zlata jako alternativní měny," uvedl analytik Commerzbank Eugen Weinberg. Silnější dolar zdražuje zlato pro neamerické investory a jejich zájem o kov tak klesá. Nyní však zlato zdražuje, přestože euro dnes po zprávě od S&P oslabilo vůči dolaru o procento. U investorů mají totiž větší váhu než kurz dolaru fiskální problémy v zemích eura. Zlato tak od počátku letošního roku podražilo o téměř šest procent, přestože euro k dolaru oslabilo o sedm procent.

Obavy o zdraví eurozóny dnes způsobily pokles ceny u dalších komodit, jako ropy a průmyslových kovů. Akcie v USA i Evropě rovněž oslabily, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK