FAKTOGRAFIE-Komentáře finančního ředitele NWR Marka Jelínka

04.05.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují komentáře finančního ředitele těžební firmy New World Resources (NWR) <NWRSsp.PR> Marka Jelínka v rozhovoru pro Reuters. ...

...

O RŮSTU POPTÁVKY

"Automobilový průmysl samozřejmě hodně utrpěl v hospodářské krizi, ale je dobré, že výroba a prodeje nových aut ve střední Evropě rostou dvouciferným tempem... Takže to nás taky naplňuje větším klidem. Protože zatímco u těch dlouhých výrobků, které jdou do infrastruktury, tam už je to delší dobu docela dobré, u plochých výrobků, které jdou zejména do automobilového průmyslu, tam ještě byla určitá míra nejistoty a tahle míra nejistoty se snižuje."

"Bohužel pořád se zdá, že se zatím nepodařilo vyřešit řecký problém, a je otázka, jestli ten problém může způsobit nějakou nákazu v dalších méně robustních ekonomikách Evropské unie."

"Pokud vyloučíme takovéto černé scénáře, tak se nám zdá, že se hospodářská situace našich zákazníků a jejich zákazníků už řadu měsíců zlepšuje, takže náš výhled na zbytek roku je pozitivní."

O CENÁCH KOKSU

"Cena koksu je vždycky hodně rozkolísaná a nikdo si netroufne se zavázat k něčemu delšímu, než jsou tři měsíce."

"My si myslíme, že v ceně koksu je pořád velký prostor k růstu, ale to není ten důvod, proč máme čtvrtletní kontrakty. Čtvrtletní kontrakty máme proto, že dneska nikdo roční kontrakt neuzavře."

"Myslíme si, že bude obtížné nahradit kapacity, které vypadly v průběhu hospodářské krize, protože bude obtížné najít někoho, kdo bude mít kapitál a bude ochoten jej komitovat."

"Myslím, že ten efekt se ještě maximálně neprojevil, protože v průběhu prvního čtvrtletí a i dnes my ještě máme zásoby z loňského roku, které vyprodáváme. A asi je pravděpodobné, že řada producentů v regionu je na tom úplně stejně."

"Takže ještě pořád je koks, který leží lidem na skladech, a až se vyprodá, tak bude zajímavé se podívat, co se na tom trhu stane."

"My si i myslíme, že se tady nebavíme o měsících nebo o čtvrtletích, ale že se bavíme zhruba o dvou nebo třech letech, kdy bude nedostatek koksu ve střední Evropě."

O ZAJIŠTĚNÍ CEN

"Jeden z důsledků toho, že jsme teď přešli na kontraktaci koksovatelného uhlí, která přibližuje naše ceny ke světovým cenám... je, že nám to umožní začít přemýšlet o nějakých zajišťovacích instrumentech na cenu uhlí, což historicky bylo úplně nemožné."

"Protože pokud místní cena nekoreluje s nějakou likvidní cenou, tak takový instrument se nedá strukturovat."

"Takže tohle je jakoby další krok, zatím jsme nic takového neudělali a věřím, že to bude trvat dlouho, než najdeme něco, co bude splňovat naše nároky na takový produkt. Ale je to určitě hrozně zajímavé téma, které souvisí přímo s tím, že se naše cenování přiblížilo něčemu, co se dá nazvat světovou cenou."

"Jedna varianta je uzavřít dlouhý kontrakt, ale může to být i normální swap... s cenou uhlí."

O DIVIDENDĚ

"Pokud si ještě... na konci léta budeme pořád myslet, že letošní rok bude výrazně lepší než loňský..., a pokud nebude nějaký řecký výbuch nebo něco takového, tak představenstvo bude rozhodovat o obnovení výplaty dividendy."

"A myslím si, že jsou opravdu k tomu jen dvě podmínky: musíme mít dobré pololetní výsledky a musíme mít dobrý pocit o zbytku roku. Pak si myslím, že je pravděpodobné, že se výplata dividendy obnoví."

"My jsme naši dividendovou politiku nezměnili, ta pořád říká, že budeme v průměru za hospodářský cyklus vyplácet polovinu čistého zisku, a já neočekávám, že by se to mělo nějak měnit. Ale je to samozřejmě kolektivní rozhodnutí, ke kterému dojde někdy na konci léta."

O RESTRUKTURALIZACI DLUHU

"My jsme to udělali o dva roky dříve, než bychom bývali museli... Zdálo se nám, že dluhopisový trh je dobrý a že dosáhneme velmi dobrých podmínek... To, že tento dluh je dražší, to je v pořádku. Nás zajímalo, jestli dokážeme ten dluhopis umístit na trh za podmínek, které pro nás byly atraktivní."

"A pokud bude rozhodnutí začít otevírat Debiensko, tak nám bude trvat pět let, než ho otevřeme. To znamená, že pět let tam budeme investovat a nebudeme mít žádné pozitivní cash flow."

"Pokud bychom to předfinancování neudělali, tak bychom museli investovat do Debienska a ještě bychom v roce 2012 a 2013 museli splácet relativně velké tranše toho původního seniorního úvěru."

O DEBIENSKU

"Někdy ve druhé polovině letošního roku se představenstvo na to znovu podívá a udělá rozhodnutí... Když se podíváme na prostředí, ve kterém se teď pohybujeme, mně přijde, že podmínky jsou dobré na to, abychom se rozhodli ten důl otevírat."

"Není to tak, že bychom omezili svoje ambice, a tím dosáhli úspor při té investici... Ale změnili jsme způsob otvírky toho dolu a ten druhý způsob je výrazně, výrazně levnější než ten, který jsme měli původně v plánu, a je také výrazně rychlejší."

"Já si myslím, že nám ta krize v tomhle pomohla, že jsme vlastně měli čas si sednout a znovu se na to podívat."

"A další aspekt toho je, že ta krize nás taky naučila, že... je velká hodnota, že v našem výrobním portfoliu je také velký podíl energetického uhlí. V roce 2007 a 2008 všichni milovali koksovatelné uhlí, protože bylo drahé, a energetické uhlí bylo 'ošklivé káčátko'. Ale když se podíváte na vývoj našeho obratu v roce 2009, tak zjistíte, že naše tržby za energetické uhlí byly skoro stejně vysoké jako v roce 2008, zatímco u koksovatelného uhlí a koksu tomu zdaleka tak nebylo. Takže to je důvod, proč energetické uhlí v Debiensku je pro nás znovu zajímavé."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK