Polská plynárenská firma PGNiG udělá průzkumné vrty na Břeclavsku

04.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. května (zpravodajka ČTK) - Jedna ze společností, které spadají pod polský plynárenský monopol PGNiG, udělá dva průzkumné vrty na Břeclavsku. Dnes o tom informovala mluvčí krakovské společnosti PNiG, která vyhrála ve výběrovém řízení vypsané Českou naftařskou společností.

PNiG má v okolí Břeclavi udělat dva vrty o hloubce do 2000 metrů. Zakázku má mít na starosti asi 20 lidí. Jde už o druhý kontrakt polské firmy v Čechách za poslední rok, na českém trhu působila už v minulosti.

Kromě Polska a Čech PNiG působí i na Ukrajině, v Kazachstánu, Pákistánu a Ugandě. Podnik zaměstnává okolo 1300 lidí, z toho asi 540 cizinců.

Česká naftařská společnost požádala o zahájení těžby z ložiska na okraji Břeclavi. Těžba by měla začít letos, zásoby v ložisku mají vydržet do roku 2025. V katastru města je v současnosti devět ropných a plynových vrtů. Česká naftařská chce těžit ve vzdálenosti asi 700 metrů od obytné části. Společnost tvrdí, že těžba život lidí ve městě neomezí.

Jih Moravy je v tuzemsku jediným místem, kde se větší množství ropy a zemní plyn vyskytuje. Tuzemské zásoby plynu nemají na celkovou spotřebu větší vliv, firmy přesto investují do hledání nových ložisek stovky milionů korun. Podle posledních dostupných údajů Moravské naftové doly v roce 2008 do průzkumu investovaly 600 milionů korun. Česká naftařská, kterou vlastní podnikatel Petr Lamich, ve stejném roce utratila za rozšiřování těžby 100 milionů korun, uvedl nedávno server aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK