HN: Energo-Pro koupila v Turecku vodní elektrárny za 8 mld. Kč

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Svitavy/Praha 5. května (ČTK) - Svitavská společnost Energo-Pro koupila v Turecku pět vodních elektráren za téměř osm miliard korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Vedle ČEZ se tak stala svitavská firma druhým velkým českým investorem do turecké energetiky.

"Po více jak deseti měsících vyjednávání se nám podařilo koupit za 307,5 milionu eur stoprocentní podíl ve dvou tureckých společnostech, které vlastní pět vodních elektráren o souhrnném instalovaném výkonu 95,2 megawattu," řekl deníku čtvrtinový akcionář Energo-Pro Jiří Krušina.

Firma koupila elektrárny Hamzali, Aralik a kaskádu Resadiye od tureckých skupin Turkon a MNG. Ve všech případech jsou to nová zařízení. Nejstarší z tureckých přírůstků je elektrárna Hamzali na řece Kizilirmak asi 100 kilometrů severovýchodně od Ankary. Dokončena byla v listopadu 2008. Resadiye 3 vyrábí od konce loňska, další dva stupně kaskády na řece Kelkit na severu Turecka jsou před dokončením, stejně jako Aralik ležící na černomořském pobřeží nedaleko hranic s Gruzií, píšou HN.

Turečtí vlastníci podle Krušiny přikročili k prodeji, protože vodní energetika není jejich hlavním byznysem.

Energo-Pro podle HN po dokončení poslední akvizice vlastní už čtyři desítky vodních elektráren v Česku, Bulharsku, Gruzii a Turecku. Nejvíc výrobních kapacit má v Gruzii, Turecko se nyní dostalo na druhou pozici. Celková roční výroba Energo-Pro by se díky tureckým elektrárnám měla zvednout o 30 procent na celkových 2,8 terrawatthodiny elektřiny. Pro srovnání uvádějí HN, že celková roční spotřeba Česka se pohybuje kolem 60 terrawatthodin.

Energo-Pro založil ve Svitavách v polovině 90. let minulého století podnikatel Jiří Tesař. Začínala koupí několika malých vodních elektráren v Česku. Zlomem v jejím vývoji byla koupě kaskády s osmi elektrárnami v Bulharsku, následoval vstup do Gruzie. Tam dnes vlastní 11 vodních zdrojů a distribuční společnost s milionem zákazníků.

Do gruzínské energetiky Energo-Pro vložila přes pět miliard korun, několik let byla vůbec největším zahraničním investorem v této zemi. Na export přebytečné elektřiny z gruzínských zdrojů do Turecka nyní Energo-Pro staví přeshraniční přenosovou linku. Turecká akvizice je dosud největším "soustem" svitavské firmy, napsaly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK