Firmě Agrofert Holding loni klesl zisk o 21 pct na 5,394 mld. Kč

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Akciové společnosti Agrofert Holding, která stojí v čele stejnojmenné skupiny firem podnikajících v zemědělství, potravinářském a chemickém průmyslu, loni klesl zisk meziročně o 1,44 miliardy korun z 6,832 miliardy korun v roce 2008 na 5,394 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z projektu fúze společností Agrofert Holding, Agropol Group a Agrofert Trading k 1. lednu 2010, který byl zveřejněn ve Sbírce listin. Agrofert Holding vlastní podnikatel Andrej Babiš.

V roce 2008 společnost Agrofert Holding zvýšila čistý zisk z 861,25 milionu korun v roce 2007 na rekordních 6,8 miliardy korun. Tržby společnosti Agrofert Holding předloni vzrostly z 17,69 miliardy korun v roce 2007 na 19,88 miliardy korun.

Babiš už v lednu ČTK řekl, že výsledky loňského hospodaření skupiny Agrofert Holding byly horší než předloňské. Meziroční zhoršení finančních ukazatelů zapříčinila ekonomické krize, která se v zemědělství projevuje zejména propadem výkupních cen komodit. Rok 2009 byl podle Babiše historicky nejhorší pro zemědělskou a chemickou část skupiny, v níž největší ztráty zaznamenaly společnosti Duslo Šala a Synthesia Pardubice.

Skupině Agrofert Holding loni podle předběžných neauditovaných výsledků klesly nekonsolidované tržby o 5,83 miliardy na 137,32 miliardy korun. Výsledek zahrnuje 152 přímo řízených firem z celkového počtu zhruba 250 podniků, v nichž má Agrofert majetkovou účast.

Ve výsledku jsou poprvé zahrnuty také tržby skupiny Agropol a olomoucké mlékárny Olma, které se staly součástí Agrofertu v loňském roce. Bez těchto firem by byl meziroční propad tržeb výraznější, dosáhl by 23 miliard korun, tedy 16 procent oproti roku 2008, uvedl Babiš.

Úvěry skupiny ke konci loňského roku poklesly o 4,15 miliardy na 21,03 miliardy korun. Skupina v loňském roce investovala 8,2 miliardy Kč, z toho 3,6 miliardy do finančních investic; 4,6 miliardy činily obnovovací a rozvojové investice. K 31. prosinci 2009 měla na svých účtech 3,76 miliardy korun, o 437 milionů méně než o rok dříve.

Agrofert loni posílil svou pozici jedničky tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru, když dokončil akvizici svého největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group patřícího do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi. Babiš, který je jediným vlastníkem Agrofertu, tak získal skupinu s ročním obratem přesahujícím 15 miliard korun, významnou zejména pro své kapacity na skladování zemědělských komodit a kvůli pozici v oblasti zpracování drůbežího masa.

Druhá největší tuzemská mlékárna Olma se stala součástí skupiny Babišových firem začátkem loňského roku. Agrofertu patří také například druhá největší česká pekárna Penam, součástí holdingu je i společnost Kostelecké uzeniny, největší tuzemský zpracovatel masa.

Společnost Preol, další člen skupiny, loni v červnu otevřela v Lovosicích závod na zpracování řepkového semene a výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který se jako biosložka přidává do nafty. Již v letošním roce se chce firma podílet na českém trhu s MEŘO třetinou až 40 procenty.

Skupina, která zaměstnává zhruba 25.000 lidí, chce i nadále expandovat ve střední Evropě. Konsolidované výsledky budou známé na konci května, budou zahrnovat 203 firem.

V roce 2008 dosáhla skupina Agrofert zisk před zdaněním 6,153 miliardy korun a její konsolidované tržby za prodej zboží, výrobků a služeb činily 101,365 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK