EvoBus postaví v Holýšově další halu na výrobu autobusových dílů

05.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holýšov (Domažlicko) 5. května (ČTK) - Další halu na výrobu dílů pro městské i dálkové autobusy začne od letošního října stavět v Holýšově firma EvoBus Bohemia, dceřiná firma německého koncernu Daimler AG. Hotovo bude do ledna 2012. Firma do té doby přijme k současným 470 dalších 50 lidí. Při představení velkoprostorového autobusu Mercedes-Benz CapaCity, nahrazujícího městskou a příměstskou kolejovou dopravu, to ČTK řekl ředitel holýšovského závodu Reiner Springmeier. Tržby podniku neuvedl. Loni v září, při desátém výročí fungování v Holýšově, firma uvedla, že za deset let zčtyřnásobila výrobu.

"Náklady na novou halu budou výrazně vyšší než deset milionů euro (téměř 260 milionů korun), z toho stavební část pět milionů euro (necelých 130 milionů Kč)," dodal. Od roku 1999 investovali Němci v Holýšově přes 30 milionů eur (asi 800 milionů Kč). Areál závodu o ploše 11 hektarů má nyní zastavěnou plochu 2,5 hektaru. Do půldruhého roku přibude dalších 5000 metrů čtverečních výrobní plochy.

Výrazný nárůst výroby nastal v Holýšově od ledna 2005, kdy podnik v nových halách zahájil výrobu segmentů městských autobusů Citaro Mercedes-Benz. "Aktuálně pracujeme také na velkokapacitním linkovém autobusu CapaCity až pro 193 pasažérů," řekl Springmeier. Podle Luďka Bíny z marketingu tento 20metrový vůz, který koncern vyrábí už pět let, zatím neobjednal žádný český dopravce ani české město, ale 40 autobusů nakoupí nově Bratislava a 250 Turecko. "Mají přilákat lidi z individuální dopravy a řešit problém MHD ve velkých městech," dodal.

Holýšovský podnik, největší zaměstnavatel na Domažlicku, kde pracují lidé z okruhu 30 km, letos vyrobí 5300 sad segmentů rámů pro značky Mercedes-Benz, Setra a Cobus, což jsou autobusy pro dopravu na letiště. Všechny vozy se kompletují v německém Manheimu. Loni činila holýšovská produkce pres 6000 sad autobusových dílů. "Krize se tomu ale říkat nedá. Vytíženi jsme velmi dobře," řekl Springmeier. Kapacita závodu je 8000 až 9000 kompletů ročně. Firma produkuje stovky úprav vozidel. Z Holýšova šly například díly pro autobus se sprchovým koutem a růžovými kachlíky, který si v Manheimu objednala zpěvačka Madona.

EvoBus Holýšov pracuje ve dvousměnném a některé provozy v třísměnném provozu. Vyrábí za dvou třetin díly pro 15 hlavních variant městských autobusů a zbytek pro příměstské a dálkové autobusy, kterých koncern produkuje 300 variant. Jde o přední a zadní stěny, podvozky, podlahy, střešní díly a motorový segment. Díly prochází povrchovou úpravou v moderní fosfátovně na ploše 1400 m2.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK