ČNB rozhodne o nastavení sazeb; změna se nečeká

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Bankovní rada České národní banky bude na dnešním měnovém zasedání jednat o nastavení úrokových sazeb. Analytici očekávají, že hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstane na jednom procentu. Případné úvahy o dalším poklesu sazeb podle nich zmizely s prohlubujícími se problémy v Řecku a oslabením koruny. ČNB zveřejní i novou makroekonomickou prognózu.

Nebýt problémů s řeckými dluhy, byla by podle podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB zřejmě na cestě ke snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. "Koruna je citelně slabší a trhy nervóznější. Za takové situace bývá nejlepší měnovou politikou nedělat žádný krok, který by mohl být později považován za unáhlený," uvedl.

I podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské oslabení koruny kvůli problémům Řecka, Portugalska a částečně i Španělska vzalo vítr z plachet těm, co by rádi sazby snížili. "Nálada na trhu je výbušná a centrální banka nebude chtít zbytečně podporovat rozkolísanost kurzu," uvedla. Pokud podle ní během léta nebude koruna výrazně posilovat, mohou sazby na konci léta vzrůst o čtvrt procentního bodu.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady se zúčastní šest ze sedmi bankéřů. Jednání se nezúčastní Eva Zamrazilová. Podle analytiků je tak pravděpodobné, že o případném pohybu sazeb rozhodne hlas guvernéra Zdeňka Tůmy.

vrk

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK