Akcie v USA oslabily, euro k dolaru nejníže za 14 měsíců

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily kvůli dalším signálům, že dluhová krize kromě Řecka ohrožuje další země Evropy. Nejhůře si vedly těžařské a průmyslové firmy, které jsou nejvíce citlivé na ekonomický růst. Pokles cen ropy se podepsal na ztrátách energetických společností. Objem obchodování patřil mezi nejvyšší v letošním roce.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 58,65 bodu, tedy 0,54 procenta, na 10.868,12 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 7,73 bodu, neboli 0,66 procenta, na 1165,87 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 21,96 bodu, čili 0,91 procenta, na 2402,29 bodu.

Evropští představitelé varovali, že dluhová krize se může rozšířit kromě Řecka i do dalších zemí. Ratingová agentura Moody's Investor Service pak uvedla, že by mohla snížit úvěrový rating Portugalsku, protože se zemi v poslední době zhoršily veřejné finance.

Náladu na trhu negativně ovlivňují rovněž pochyby investorů kolem záchranného plánu pro Řecko. V zemi se ve středu opět protestovalo proti úsporným opatřením. Protesty v centru Atén vyústily v prudké střety mezi policií a demonstranty. Při požáru budovy, kterou v centru Atén podpálili demonstranti, zahynuli podle agentur tři lidé.

Náladu na trhu částečně zlepšily statistické údaje o vývoji na trhu práce a v sektoru služeb. ISM uvedla, že americký sektor služeb v dubnu již čtvrtý měsíc za sebou pokračoval v expanzi. Soukromí zaměstnavatelé pak v dubnu vytvořili 32.000 nových pracovních míst.

Strach z rozšíření krize do dalších zemí Evropy stáhl dolů euro vůči dolaru, které se poprvé za více než rok propadlo pod 1,29 dolaru. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 1,2 procenta na 1,2820 USD, když během dne se propadlo až na 1,2805 USD, nejníže od března 2009. Za poslední tři dny euro ztratilo více než tři procenta, což je nejhorší výkon od ledna 2009, kdy za tři dny ztratilo 3,9 procenta. Euro krátce smazalo část ztrát poté, co německý parlament odsouhlasil příspěvek Německa do balíčku finanční pomoci pro Řecko.

Vůči jenu euro ve středu kleslo o 2,3 procenta na 119,96 JPY. Dolar k jenu klesl o jedno procento na 93,68 JPY, posílil však vůči většině ostatních měn a ke švýcarskému franku a koši šesti předních měn se vyšplhal nejvýše za rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK