Freddie Mac vykázala ztrátu 8 mld USD, žádá od státu další pomoc

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. května (ČTK) - Americká hypoteční agentura Freddie Mac snížila v prvním čtvrtletí ztrátu na osm miliard USD (162,8 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 10,4 miliard USD. Ztráty však zůstávají obrovské a firma oznámila, že bude potřebovat od vlády další pomoc v objemu 10,6 miliardy USD.

Údaje zahrnují i dividendu pro stát 1,3 miliardy USD. Společnost současně upozornila, že kvůli novým účetním standardům nejsou výsledky z údaji za loňský rok příliš srovnatelné. Freddie Mac byla nucena zaúčtovat další majetek a závazky, což snížilo hodnotu čistého majetku firmy o 11,7 miliardy USD.

Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Fannie Mae vlastní či garantují zhruba polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu.

Generální ředitel Freddie Mac Charles Haldeman dodal, že firma již vidí signály stabilizace na trhu s bydlením, včetně stabilizace cen a prodeje. Současně však varoval, že trh zůstává křehký a nesplácení hypoték a zabavování domů kvůli nesplácení je stále na rekordních úrovních. Rizikem nadále zůstává i vysoká nezaměstnanost.

Včetně nové pomoci celková pomoc od státu pro Freddie Mac bude činit 61,3 miliardy USD. Obě hypoteční agentury již od daňových poplatníků obdržely zhruba 136,5 miliardy USD. Koncem loňského roku vláda prezidenta Baracka Obamy přislíbila v příštích třech letech pokrýt veškeré ztráty Freddie a Fannie bez omezení, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK