BNP Paribas výrazně zvýšila zisk; má vysokou expozici vůči Řecku

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. května (ČTK) - Francouzská banka BNP Paribas hospodařila v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 2,3 miliardy eur (asi 59,5 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 47 procent. Výsledek vysoko překonal odhady analytiků, banka ale také uvedla, že drží dluhopisy řecké vlády v objemu asi pěti miliard eur (asi 129,4 miliardy Kč). To je zatím nejvíc ze všech velkých francouzských bank.

Za výrazným zvýšením zisku stojí především zlepšení podmínek na trzích, z části za něj banka vděčí také integraci banky Fortis. Management zároveň uvedl, že počátek hospodářského oživení už je zcela zřejmý.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že BNP Paribas vykáže zisk jen kolem 1,6 miliardy eur.

Dluhová krize v Řecku nyní vytváří tlak na banky, aby přiznaly, jak moc se v Řecku angažují. Ve středu tyto informace uvedla i jiná francouzská banka Société Générale, která je menším konkurentem BNP Paribas a v České republice vlastní Komerční banku. Société Générale přiznala, že drží řecké dluhopisy za zhruba tři miliardy eur (asi 77,6 miliardy Kč).

Vedle pěti miliard eur, které má BNP Paribas v dluhopisech řecké vlády, má banka také dluhopisy řeckých firem. Hodnotu těchto cenných papírů banka stanovila na zhruba tři miliardy eur. Většinou jsou to prý závazky vůči zahraničním firmám, které se pohybují kolem námořní obrany a s ekonomickým vývojem přímo nekorelují.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK